Idén augusztusban Máriabesnyőn került megrendezésre a Karitász önkéntesek országos képzési tábora.  A Veszprémi egyházmegyéből 4 fő vett részt az egy hetes táborban. Varjú Zoltánné a dabronci Karitász csoport vezetője beszámolóján keresztül betekinthetünk a képzési tábor programjába:

„Nagy izgalommal és várakozással indultam el otthonról. A táborba érve a gyönyörű környezet, a tiszta, barátságos szoba és a kedves szobatársak már az első percekben pozitív élményt jelentettek.  A tábori program szentmisével kezdődött, majd Écsy Gábor atya a magyar és nemzetközi Karitász felépítését, működését mutatta be, Zagyva Richárd a Karitász történetét ismertette, végül Árvay Ferenc atya az egyház feladatáról, a Karitász munka fajtáiról, jelentőségéről és fontosságáról beszélt. A keddi lelki-napon a „Karitász a hit évében címmel” Hollai Antal atya érdekes, mélyreható előadásait hallgattuk a csendről és a hitről, majd az imádságról. Ő mutatta be az esti szentmisét is. Közben kiscsoportos foglalkozáson elemeztük, újraértelmeztük a hallottakat. Nagyon jó dolog volt kis létszámban (10-11fő) megbeszélni a dolgokat, bátrabban, felszabadultabban tudtunk nyilatkozni. Jó ötlet volt a képmozaik húzása érkezéskor, így véletlenszerűen kerültünk a Szent Gellért csoportba. Vezetőnk Márton Andrea volt, a budapesti RÉV intézményvezetője. Sokat kaptunk tőle mind emberileg, mind szakmailag, mind lelkileg. A 6 órás szentmisére átmentünk a Máriabesnyői templomba. Szerdai napon Vadász Bálint projektmenedzser ismertette a projekt általános tudnivalóit, fajtáit, ismérveit, majd a pályázatírás rejtelmeibe avatott be bennünket. Frissen szerzett ismereteinket egy kiscsoportos projekt megírásával és prezentálásával kellett hasznosítani. Sok érdekes, további használatra érdemes ötletek születtek:
Szent Margit csoport: „Tégy jót, úgyis muszáj lesz!” (Önkéntes munka középiskolásoknak)
Szent Gellért csoport: „De nehéz az iskolatáska?!” (Beiskolázási támogatás)
Szent István csoport: Szüreti bál a gyermekekért
Szent Erzsébet csoport: „Jó nekünk itt lenni!” (Családi nap)
Szent László csoport: ”Szeretet áradása” (Sérült gyermekek teadélutánja)
Csütörtökön délelőtt Márton Andrea mutatta be a RÉV működését, beszélt az alacsonyküszöbű ellátás jellemzőiről, a pszicho-szociális ellátásról, a függőségről, kialakulásáról, az alkoholizmus fázisairól, a társfüggőségről. Majd 3 szituációs esetet néztünk meg, amit kiscsoportos foglalkozás keretében a tanácsadó szemszögéből elemeztünk. Délután a helyi zarándokhellyel ismerkedtünk idegenvezető segítségével. Utána készültünk az esti záró rendezvényre, amelyre minden csoportnak műsort kellett készíteni. Mi a projektünknek megfelelően jótékonysági kulturális műsort adtunk elő a beiskolázás megsegítésére gyűjtve az adományokat. De volt paródia, csasztuska, vidám és még vidámabb műsorszámok. Szinte hihetetlen, hogy a kb. 1- másfél órás készülési idő alatt milyen fantasztikus ötletek és produkciók születtek. Mindenkiből előjött a gyermeki felszabadultság. Nagyon jól éreztük magunkat. Pénteken délelőtt kérdések és válaszok témakörben a munkánkkal kapcsolatosan felmerült problémákra, kérdésekre adtak választ az országos központ munkatársai. Majd 11 órakor záró szentmisét celebrált Écsy Gábor atya és Árvay Ferenc atya. Ebéd után pedig fájó szívvel búcsúzkodtunk és indultunk hazafelé. Feri atya fogalmazta meg helyettünk az akkori érzéseket, hogy 5. napra olyan jól összekovácsolódott a csapat, hogy akkor kellett volna kezdeni a tábort. Szomorú tény, hogy mi jövőre nem mehetünk. Ajánlom mindenkinek, aki Karitász munkát végez, hogy ha lesz jövőre is, menjen el, nagyon sok hasznos dolgot tanul meg, sok jó, hasonló gondolkodású emberrel ismerkedik meg, lelkileg feltöltődik. Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette számomra, hogy részt vehettem.”

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »