2. nap – december 1. – Gyengéd apa

Mennyei Atyánk, vezess bennünket imádságunkban, jöjj segítségünkre megvilágosító kegyelmeddel! Szent József szüntelenül kereste arcodat, és hűséges maradt akaratod teljesítésében. Add meg nekünk, hogy az Ő önajándékozó életének példájából fáradhatatlan hitet, lankadatlan reményt és bátor, tiszta szeretetet meríthessünk Tőled kapott küldetésünk felismerésére és betöltésére. Ámen. 

József gyengédségét felfedezhetjük abban a tapintatban, mellyel meg akarja óvni állapotos, a mások megvetésének kiszolgáltatott jegyesét (Mt 1,19), és abban a támogató, védelmező szeretetben is, mellyel a viszontagságos betlehemi úton és az istállóban történő születés idején jelen van Mária és Jézus számára (Lk 2,4–7).

József gyengédsége azonban nemcsak a reábízottakkal szemben válik nyilvánvalóvá, hanem abban is, ahogy saját gyengeségeivel bánik. Aggodalommal forgatja szívében döntését (Mt 1,20), félelemmel gondol az Egyiptomból való visszatérésre (Mt 2,22), ám azt is látjuk, hogy József szíve ezekben az élethelyzetekben nem keményedik meg. Nem válik hajlíthatatlanná saját döntéseiben, és nem kutat Istent megkerülő, biztosnak tűnő megoldások után. Isten akaratában újra és újra megerősödve képes gyengeségeit elfogadni, és éppen ezeket átadva belesimulni Isten tervébe.

Az üdvösség története gyengeségeinken keresztül megy végbe, Isten terveinek többségét gyengeségeinken ellenére – és sokszor azokon keresztül – valósítja meg. Meg kell tanulnunk mély gyengédséggel elfogadni gyengeségünket. A Gonosz arra késztet, hogy negatívan ítéljük meg esendőségünket, a Lélek azonban gyengéden napvilágra hozza azt. A gyengédség a legjobb módja annak, hogy megérintsük azt, ami törékeny bennünk.

  • Észreveszed, ha a reádbízottaknak Isten gyengédségére van szüksége? Tudsz ilyen emberről a környezetedben? Te miként, miben tudod közvetíteni felé Isten gyengédségét?
  • Felismered, amikor Neked van szükséged Isten gyengédségére? Miként tudsz találkozni az Ő gyengédségével?
  • Néhány percre csendesedj el, és engedd közel magadhoz Isten gyengédségét igéjén keresztül:

Tollaival betakar téged, szárnyai alatt oltalmat találsz, pajzs és páncél a hűsége. (Zsolt 91,4)

Kérd Szent József közbenjárását, hogy képes legyél felismerni és továbbadni Isten gyengédségét:

Üdvöz légy, Megváltó őrzője, Szűz Mária férje! Isten rád bízta Fiát, Mária beléd vetette bizalmát, Krisztus veled lett emberré. Ó, boldog József, mutatkozz apának felénk is, és vezess bennünket az élet útján! Nyerj nekünk kegyelmet, irgalmat és bátorságot, és védj meg minden bajtól! Ámen.

Miatyánk…

Üdvözlégy…

Dicsőség…

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »