Szent Filoména képet áldott meg Nagy Károly apát, kanonok, plébános a veszprémi Feltámadt Üdvözítő-templomban október 1-jén.

“Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén egy másik fiatal vértanúra emlékezünk. Számunkra a szentek útmutató csillagok, akikre tekintve az ember tájékozódni tud, hogy merre haladjon, életének célja mi legyen” – mondta Károly atya homíliájában.  Felhívta a figyelmet rá, hogy az ő életük számunkra  is követendő példa, ami az értéket képviseli.

Az ünnepre az ország több részéből érkeztek Szent Filoména tisztelői, hogy együtt ünnepeljenek a helyi imaközösséggel, akik hetente együtt imádkozzák a Szent Filoména litániát. Egy névtelen adományozó jóvoltából Szent Filoména festménnyel gazdagodott a templom, amelyet megáldás után a Mária-kápolnában helyeztek el, a korábban ellopott Szent Rita festmény helyére. Feszty Masa festményének másolatát Lunczer Anikó festőművész készítette.

Szent Filoména

Egy őskeresztény kislányból – hogy hitét megtarthassa – vértanú lett tizenhárom éves korában. A kislány, akit gyorsan temettek el Róma katakombájában, nevét terrakotta táblára vésték fel kínzóeszközei jelképeivel együtt. A “kis” szent maradványait 1500 évvel később egy régész csoport tárta fel.

Filoména kilétére a terrakotta táblán kívül nem utalt semmi. Kezdetben a “kis” szentről nem tudtak és a római történetírók sem jegyeztek fel róla semmit. Ám Filoména megmutatta az ima erejét és egy jámbor apácának Maria Luisa de Gesu a “Fájdalmas Istenanya” közösség megalapítójának kinyilatkoztatta életét a kis Filoména és ezt a történetet jegyezték le tőle:

Egy kis görög állam királylánya volt, a királyi párnak nem lehetett gyermeke, miután felvették a kereszténységet, a következő évben gyermekük született, akinek a Filoména nevet adták, a fényről elnevezve. Mindez Diocletianus császár uralkodásának idején történt. A császár hadat üzent a kis államnak, így a király és a kis Filoména Rómába utazott, hogy békét kérjenek a császártól. A császárnak megtetszett a kislány szépsége és a békéért cserébe a lány kezét kérte. A kislány elutasította a kérőt, hisz 11 éves korában tisztasági fogadalmat tett mennyei jegyesének, Jézusnak.

A császár börtönbe vetette a kislányt, hogy így hasson rá. A börtönben Filoménának megjelent a Szent Szűz és a Kisjézus, hogy vigasztalják a gyermeket. Miután látta, hogy ez nem törte meg a lány akaratát, elrendelte, hogy kínzással félemlítsék meg. Oszlophoz kötötték és szidalmak között ostorozták. Visszavitték a börtönbe, hogy ott haljon meg, ám Isten angyala meggyógyította. A császár erre elrendelte, hogy egy vashorgonyt kössenek a nyakára és dobják a Tiberisbe. Az angyalok segítségével Filoména megmenekült. A ruháját egy csepp víz sem érte. Majd nyílzáport zúdíttatott a gyermekre, amitől halálos sebet szerzett. A börtönben a Jóisten gyenge álmot küldött rá, amitől szebben ébredt, mint valaha. Majd a császár elrendelte, hogy tüzes nyilakkal végezzék ki, ám a nyilak megfordulva a katonákat találták el. Erre a császár elrendelte a gyermek fejének vételét. A lány lelke dicsőségben és győzelemben szállt a mennybe egy pénteki napon, délután három órakor, augusztus 10-én. E csodák láttán sokan felvették a kereszténységet.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »