Az első látványos szakaszához érkezett a veszprémi vár történelmi megújulása. Hosszas előkészületek után az Érseki Hivatal ideiglenesen a Boldog Gizella Szemináriumba költözik.

A Veszprémi Püspökség (1993 óta érsekség) ezeréves története során, saját elhatározásból most költözik el először a központi hivatal a várból.  

Dr. Udvardy György érsek üzenete a költözés kapcsán:

A Gondviselő Isten ajándékaként a következő években a vár jelentős épület-állományát, az egyházmegye tulajdonában lévő épületeket és a kiemelkedő műemléki értékkel rendelkező épületeket tudjuk megújítani. Ez részben az egyházmegye lényeges és reális szükségleteit is kielégíti, részben pedig ez a felújítási sorozat, amire már nagyon régóta készülünk, amely az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra való felkészülésnek is a részét képezi.

Az elmúlt hónapokban a szerződés aláírását követően nagyon komoly előkészítő munkálatokat végeztünk. Mind a tervezőkkel, mind a kutatókkal, mind pedig a restaurátorokkal együttműködve. Ezeknek a munkáknak az eredményeként már javában folyik a fő terv nyomán az egyes épületek tervezési munkálatának a lezárása a funkciók pontos megjelölésével. Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor éppen a munka intenzitása, a munka nagysága és az az időkeret, ami rendelkezésünkre áll, megkívánja, hogy az egyházmegye hivatala és a főbb szervezetei ne a várban végezzék, végezzük a munkánkat. Nem könnyű döntés ez, és szokatlan is mindannyiunk számára, hiszen a török idők óta nem fordult elő, hogy a püspök ne a várban lakott volna. Most erre fog sor kerülni, s mintegy két esztendőre van szükség ahhoz, hogy a jelentős épületek felújítása-beruházása megtörténjék. Elsődleges célként megjelölve azoknak a tereknek a kialakítását, ahová majd 2023-ban az ideérkező látogatókat, turistákat, vendégeket tudjuk fogadni. Ezek közé természetesen a palotának a belső terei számítanak, a székesegyházunk, a két jelentős kápolnánk – a Boldog Gizella kápolna és a Szent György kápolna. Ugyanígy az egyházmegyei múzeum számára kialakítandó Körmendy palota is felújításra kerül. Azok az épületek, amelyek mind a levéltárunkat, mint pedig a könyvtárunkat fogadják be és teszik láthatóvá. Nagy munka ez, ezért vállaltuk, hogy ennek az ideje alatt az egyházmegyei hivatal másik épületben, a szeminárium épületében végezze a szolgálatát. Mind az organizáció, mint pedig a szakmai előkészítés megfelelő fokon van, és ebben is bízva reméljük, hogy a tervezett időpontra a tervezett felújítások elkészülnek. Örömmel adhatjuk át majd annak idején az idelátogató mind a városbeli, mind pedig az egyházmegye lakóinak, mind pedig az ideérkező turistáknak.

Az építkezés folyamatáról szeretnénk tájékoztatni a város lakóit az Egyházmegyének a lakóit és a paptestvéreket is, és szervezünk olyan időről-időre regisztráció alapján igénybe vehető túrákat, ahol az építkezésnek az egyes fázisait szakemberek vezetésével lehet megtekinteni. S mindenki a saját szemével győződhet meg arról, hogy milyen szakszerűen és milyen átfogóan igyekszünk a rendelkezésre álló időben ezeket a gyönyörű ősi és történelmi értékeket megújítani és használhatóvá tenni. Reményeink szerint ez nem csak az Európa Kulturális Főváros idejére fog jószolgálatot tenni, hanem az egyházmegye és a város életének elkövetkező pár évtizedére is meghatározó jelentőséggel bír.

Kérem mindenkinek az együttműködését, és kérek mindenkit, hogy készüljön a közös örömre.

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »