Meg kell tanulnunk eszközként kezelni, megfelelő korlátok közt, a saját érdekeink szerint használni a mesterséges intelligenciát – ez volt annak a kerekasztal-beszélgetésnek a konkluziója, amelyet a Körmendy Házban tartottak a Katolikus Társadalmi Napokon.

A Veszprém-Balaton Keresztény Kultórájáért Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány rendkívül érdekes beszélgetést szervezett, ahol a résztvevők arról értekeztek, vajon megváltja-e a mesterséges intelligencia (MI) a világot?

Dr. Fogarassyné dr. Vathy Ágnes, a Pannon Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, Török Bernát, a NKE Információs Társadalom Kutatóintézetének vezetője, valamint Megyesi Ferenc helyettes esperes, plébános több szegmensből is rávilágítottak arra, hogy az egyik legfontosabb feladat kordában tartani, jó és a társadalmat előremozdító feladatokra kell használni a MI-t. A moderátor Csinády Rita, a veszprémi MCC képviselet-vezetője volt.

Egyetértettek abban, hogy jelenleg az egyik legfontosabb a MI szabályozása, modell értékű kódexet kell létrehozni, az átláthatóságot megteremteni.

A szakemberek szerint lényeges, hogy mit engedünk át a mesterséges intelligenciának, milyen területet tartunk meg emberinek, azonban egy végső emberi felügyeletnek mindenképpen lennie kell, hiszen bizonyos következményeket nem fogadhatunk el egy géptől.

A beszélgetésen kiderült, a MI főként abban lehet segítségünkre, hogy az ember által átláthatatlannak vélt adathalmazt végig bogarássza és az eddig ismeretlen tudást kiszedi nekünk. Főként az egészségügyben várható komoly áttörés, de az oktatásban is használhatjuk majd egyedi megoldásokra. Óriási fejlődést hozhat a hatékonyság és egyéb adatelemzés terén is.

Felidézték Ferenc pápát, aki szerint, az embernek ismernie kell önmagát ahhoz, hogy kontrolláltam használni tudja a mesterséges intelligenciát. Az egyén dönt, milyen módon éli az életét, miként használja a MI-t.

Arra a kérdésre, hogy vajon a mesterséges intelligencia miatt unatkozó emberré válunk-e, a szakemberek egyöntetűen úgy vélekedtek, átalakul majd a társadalom, megszűnnek bizonyos szakmák, de ezzel egyidejűleg új tudásra lesz szükség és új munkahelyek alakulnak.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »