Kötelességünk hazánkat szeretni és szolgálni! – mondta Márfi Gyula érsek augusztus 20-án. A Szent István-napi ünnepi szentmisét együtt mutatta be a főpásztor Nagy Károly c. apát, plébánossal, Felker Zsolt káplánnal, Ebele Ferenc és Lőrinczy Ferenc atyákkal a Szent Mihály Bazilikában.

Homíliájában a főpásztor Szent István királyról, mint államalapítóról beszélt, hangsúlyozva, hogy neki köszönhetjük, hogy nekünk van hazánk. Felhívta a figyelmet rá, hogy kötelességünk hazánkat szeretni és szolgálni. Nekünk szeretnünk kell hazánkat, mert Jézus is szerette hazáját. Szeretnünk kell népünket és örülnünk kell eredményeinknek, legyünk büszkék sikereinkre. Tisztelnünk kell Szent István királyt, aki ezt az országot a hazánkká tette – mondta a főpásztor.


A nemzeti ünnepen érsek atya megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret, amiből mindenki vihetett haza egy szeletet.

IMG_9919A szentmise végén Nagy Károly c. apát, kanonok, a Bazilika plébánosa elmondta, hogy a Vámosi úti temetőben kialakításra kerül egy temetőkápolna. A kápolnát Márfi Gyula érsek szenteli fel a Szenvedő lelkek tiszteletére november 1-jén, Mindenszentek ünnepén. Károly atya bemutatta Madarassy István ötvösművész Szent Mihály szobrának augusztus 20-ra elkészült makettjét. Ennek a makettnek a – több mint két méter magas – eredetijét adományozza a Szent Mihály Főplébánia Veszprém városának.

Az államalapítás évfordulójára évről-évre színes programokkal készülnek a Veszprémi Érsekség intézményei.

A Szaléziánumban délelőtt a Palánta Bábmisszió előadást nézhették meg az érdeklődők. Idén is többféle kézművest foglalkozást próbálhattak ki a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek,  elkészíthették saját ország tortájukat vagy akár a szent korona másolatát.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szervezésében az Érseki Palotában a Magyar Honvédség Légierő Zenekara adott koncertet 19 órakor. Vezényelt Katona János alezredes, közreműködött Zsilinszky Cecília, a bazilika kántora és a Szent Mihály Kórus karnagya, illetve Kertész Dóra énekművész.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »