Dr. Udvardy György érsek áldotta meg július 4-én a Veszprém Főegyházmegyei Karitász új jelenléti pontját Pápán a Szent Anna Plébánián.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az idő elrohan és sok ember nem éli meg a jelen pillanatát. Gyakran ott keresi a boldogságát, ahol nem találhatja meg. Többen a munkába, vagy rosszabb esetben pótcselekvésekbe menekül. Azonban a keresztény ember nem szabad, hogy borúlátó legyen. Isten mindig reményt ad, képessé teszi arra az embert, hogy tudja szeretni társait. Ezt jól tudják a Katolikus Karitász munkatársai is szerte az országban. Segítenek, ahol szükség van, mert vallják, hogy a szeretet gyümölcse a szolgálat. Szolgálni embertársainkat, a rászorulókat, a bajba jutottakat.  “Büszke vagyok arra, hogy mi a Veszprém megyei önkormányzat részéről, amikor csak lehet segítő kezet nyújtunk ebben a munkában, ebben a küldetésben.” – mondta el Polgárdy Imre elnök úr.

Dr. Áldozó Tamás Pápa város polgármestere beszédében hangsúlyozta, a pápai közösségben vannak mindenféle kisebb-nagyobb közösségek, szervezetek és természetesen egyházi közösségek is, akikkel évtizedes múltra visszatekintve kiválóan tudnak együttműködni az elesettek megsegítésére. Polgármester úr köszönetét fejezte ki mindenkinek, akik együtt tudnak dolgozni a városban azért, hogy közös erővel segítséget tudjanak nyújtani a rászorulóknak és külön megköszönte a pápai atyák jelenlétét, buzgóságát a jelenlétpont létrejöttét.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója kiemelte, 10 éve, hogy a Katolikus Karitász elindította a jelenlétpontok létrehozását. A cél az volt, hogy közelebb kerüljenek az emberekhez, hogy jobban megtalálják a szervezetet, hogy ezekkel a jelenlétpontokkal biztosítsák az elérhetőséget. Fontos volt az is, hogy ahol, amerre nyitottak ilyen pontot, ott az emberek valós segítséget találjanak. “Bár a Karitász Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, de mégsem kérdezzük senkitől, hogy milyen vallású, hanem azt kérdezzük, hogy miben segíthetünk. Ez a fontos, és ez a küldetése ennek a jelenlétpontnak is, amely most a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász jóvoltából valamint Pápa város együttműködésével létrejöhetett itt Pápán. Én azt kívánom, hogy ebben a jelen pontban minél több ember kérése találjon meghallgatást, és a Jóisten áldása kísérje azok munkáját, akik itt dolgozni fognak, és azok kéréseit is, akik ide betérnek, és ezzel megkeresik a Karitászt.” – mondta köszöntőjében Écsy Gábor atya.

Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója az ünnepségen tartott beszédében kiemelte, hogy Pápán az önkormányzattal valamint a társegyházakkal is nagyon jó a kapcsolat, a szeretetszolgálatot illetően. A Szent Anna plébániával együttműködnek az evangélikus, református valamint a baptista gyülekezetek is. Nagyon jól működik az élelmiszermentő program, amelyben sok önkéntes vesz részt minden nap. Szijártó László atya köszönetét fejezte ki mindazoknak a szakembereknek, akik munkájukkal segítették a jelenlétpont megvalósulását. “Azt kívánom, és azt kérem Krisztinától, aki itt a jelenlétpontunk vezetője lett, hogy bátran keresse az önkénteseinket, a csoportvezetőket, a társegyházakat is, mert olyan szakemberek, olyan önkéntesek vannak itt a városban, akik mindenféleképpen a segítségedre tudnak lenni, és közösen tudnak segíteni azokon, akik bármilyen formában segítségre szorulnak.” -mondta Szijártó László atya.

Udvardy György veszprémi érsek az áldás előtt elmondta, a jelenléti pontnak az is feladata, hogy hirdesse és valósítsa meg mindannyiunkban Jézus jelen van, aki vállalja a mi életünket. Hol úgy, hogy szenved velünk, hol úgy, hogy lehetőséget ad arra, hogy másokon segítsünk. Érsek atya köszönetét fejezte ki, mindazok részére, akik bármilyen szolgálatukkal, munkájukkal segítik a Veszprém Főegyházmegyei Karitász életét. 

 

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »