A szinódus eddigi kegyelmeiért, az egyházmegyeszerte megélt találkozásokért és az előttünk kibontakozó új utakért adtunk hálát március 5-én szombaton Veszprémben, a Hangvillában.

A Krisztussal az úton elnevezésű találkozót imádsággal kezdtük, ezt a szinódus egyházmegyei tapasztalatait ismertető összefoglaló követte. Csernai Balázs atya, pasztorális referens rámutatott arra, hogy az előző évek eseményei hogyan készítettek fel bennünket a szinódusra. A járvány idején megtapasztaltuk a közös magányt, ezáltal felértékelődtek a találkozási lehetőségek. Az eucharisztikus kongresszuson átéltük az Egyház szépségét és egységét Ferenc pápával, püspökökkel, papokkal és a világ minden részéről érkezett hívőkkel. A fáklyás körmeneten Jézussal együtt haladtunk Budapest utcáin, így fizikailag tapasztaltuk meg a szinódust, a közös utat. Ennek folytatására hívott meg bennünket Ferenc pápa a kongresszus záró szentmiséjén: ne csak csodáljuk Krisztus, hanem kövessük is.

Az összefoglalót követően a találkozón megjelent több mint háromszáz résztvevő kiscsoportos beszélgetésekben osztotta meg gondolatait egymással egyházmegyéről, hitről, a hit továbbadásáról. Kiemelt helyet kaptak a megosztásokban az egyházmegyéhez fűződő szentek, boldogok, az ő életszentségük, illetve az egyházmegye történetének jellegzetes közösségformáló alakjai.

A délután folyamán Udvardy György érsek atya mutatta be egyházmegyénk szerkezetét, és a közel egy éve zajló pasztorális tervezés folyamatát. Ennek alapja az imádság, célja pedig, hogy örömmel és bátran éljük keresztény életünket, megtalálva a helyét a szolgálatnak és az ünneplésnek, amelyből kiemelkedik a vasárnap megünneplése.

A szentmise evangéliumában Lévi meghívásáról hallhattunk. Érsek atya homíliájában elmondta, hogy ez a hívó szó teremtő szó, amely a vámost apostollá formálta. Szemléletes példaként mutatott rá Caravaggio: Máté elhívása című festményére, melyen Jézus ugyanazzal a teremtő kézmozdulattal fordul Máté felé, amivel a Sixtus-kápolna freskóján Isten hívja életre Ádámot.

Jézus ma is ezzel a teremtő szóval fordul hozzánk, személyes, közösségi és egyházmegyei szinten: kövess engem!

 

 

A Szinódusi találkozó adományai a Karitásznak

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »