Ünnepi szentmisén megszentelte a belsőleg megújult búcsúszentlászlói kegytemplomot, majd megáldotta az odakint felsorakozott több mint száz motort és mezőgazdasági munkagépet dr. Udvardy György veszprémi érsek.

Tódor Szabolcs plébános elmondta: Isten házát a veszprémi érsekség, a jószándékú hívek, Búcsúszentlászló, Nemessándorháza és Nemesszentandrás önkormányzata, valamint a kormány 30 millió forintos támogatásával, összességében mintegy 50 millió forintból korszerűsítették, fél év alatt.

A búcsújáró hely templomába új gyóntatószékek kerültek, kijavították a mennyezet és az oldalfalak hibáit, rendbe tették az ablakokat, a villamos hálózatot, megtisztították a mellékoltárt, restaurálták a főoltárgyertyákat, megújították a padokat, új szélfogót helyeztek el, s a kórust is felújították, sorolta Szabolcs atya.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kijelentette: a zalai kegyhely a jövőben is számíthat a kormányzat támogatására. Kiemelte: ha az egyházi vezetők, papok, a nagyszülők, szülők és hitoktatók megmutatják a gyerekeknek a hazai búcsújáró- és zarándokhelyeket, amelyek az elmúlt évtizedben megszépültek, megújultak, „akkor a következő nemzedékkel nem lesz gond”. Ez a közösségi élmény ugyanis továbbviszi a kereszténységet, a hitet, a krisztusi tanítást.

Soltész Miklós arról is beszélt: Magyarországon ma több mint 230 ezer gyerek jár egyházi iskolába – közülük 120 ezren katolikus oktatási intézménybe –, s nem kell attól félni, hogy támadás ér bárkit, aki megvallja keresztény hitét, hiszen itt mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását.

Molnár Gyula, Búcsúszentlászló polgármestere leszögezte: bár csupán alig kétezer ember tartozik a plébániához, „aki ezt a templomot fenntartja és táplálja”, de búcsújáróhelyként ennél jóval több embert szolgál. A mostani felújítás is összefogás, közös munka eredménye, amelyet nehezített a háborús infláció.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek a szentmise kezdetén úgy fogalmazott: „adja a Jóisten, hogy szándékunk egyezzen az ő szándékával, és ez a kegyhely ismét töltse be a múltban már elért szerepét, hogy ennek a régiónak vallási szempontból megújító erőforrása legyen”.

– Nagyböjtben vagyunk, s egyházunk arra szólít bennünket, hogy tisztítsuk meg lelkünket, tegyünk rendet magunkban s magunk körül – hangsúlyozta a főpásztor. – Ennek gyönyörű példája ez a megújult templombelső, hiszen a szépség és a tisztaság az ott lévőktől is megkívánja ugyanezt.

A veszprémi Főpásztor így fogalmazott: „A nagyböjt abban akar segíteni, hogy a keresztségi méltóságot szítsuk fel magunkban. Jól akarok látni, jól akarok hallani. Jó cselekedetet kell tenni, jó úton akarok járni. Az egész létemet, lényemet Istennek akarom odaadni.

Lehet-e ez? Lehet, Isten csodájával. Isten csodát tesz bennünk, de nekünk ezt akarni kell. S ezért remélhetjük, miután majd jól látunk, jól érzékeljük mi az, ami körülvesz, ki vagyok én, hogyan tekintsek az emberre, hogyan tekintsek a társadalomra, a kultúrára, akkor tudok jó ítéletet hozni, hogy mi is a feladatom méltóságomnak megfelelően.”

Az ünnepi szentmise után dr. Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított templom előtt felsorakozott motorokat és munkagépeket.

A szentmise élő közvetítése itt visszanézhető:

szerző és fotó: Halász Gábor

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »