Közel négyszázan imádkoztak Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért április 13-án Litéren, ahol 1945. március 23-án egy szovjet katona lövései végeztek a tisztaságát és társait védő munkáslánnyal.

A megemlékezés a litéri temetőben, Bódi Mária Magdolna sírjánál kezdődött, ahol Márfi Gyula veszprémi érsekkel és Laposa Norbert plébánossal együtt imádkozott az idei ünnepség szónoka, Kerényi Lajos piarista szerzetes atya, valamint a megjelent papok és zarándokok. A család nevében Bódi Mária Magdolna unokahúga,  Kovács Elemérné Bódi Mária emlékezett meg nagynénjéről egy verssel, majd az egyházi vezetők, a települések képviselői, valamint a Bódi család tagjai helyezték el virágaikat a sírnál.

A megemlékezők a temetőből a fájdalmasa olvasót együtt imádkozva vonultak a vértanúság helyszínére, az általános iskola udvarára, ahol megkoszorúzták a vértanú munkáslány szobrát.

Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula érsek mutatta be Kerényi Lajos atyával és az összegyűlt paptestvérekkel. A főpásztor köszöntőjében megemlékezett a tavaly év végén elhunyt Seregély István nyugalmazott egri érsekről, aki a Bódi Mária Magdolna Alapítvány kuratóriumi elnökeként nagyon sokat tett a boldoggá avatás előmozdításáért.

Kerényi Lajos piarista szerzetes atya a szentbeszédben arról beszélt, hogy Bódi Magdi, és a hozzá hasonló vértanúk példája, élete és tanúságtétele máig ható erővel mutat irányt az Istenhez vezető úton.

– Azok a szovjet géppisztolygolyók! Öltek! Ki akarták ölni az emberekből és a társadalomból azt, ami szent, ami szép, ami isteni, ami természetfölötti, ami tiszta! A Jóisten azonban nem hagyja magát, mert övé a végső győzelem – emelte ki a szerzetes atya, aki Apor Vilmos győri püspök és Bódi Magdi – alig egy hét különbséggel történt – vértanúságának erejére hívta fel a figyelmet. – Ez a két drága, Apor Vilmos érsekünk Győrben és Magdikánk Litéren, ugyanazokkal a golyókkal álltak szembe, ugyanazoktól a golyóktól szenvedtek. És olyan csodálatos, hogy mind a kettő a tisztaság védelméért vállalta, hogy nem alkuszik meg – mondta el Kerényi Lajos, aki hangsúlyozta, mindkét esetben Isten győzött, hiszen támadóik, a gyilkos birodalmak elbuktak. Apor Vilmos és Bódi Magdi mellett Lajos atya saját munkatáborban megélt tapasztalatairól beszélt a híveknek, rámutatva, szovjet fogságban, szabadságától, nevétől, személyiségétől megfosztott nehéz időkben is elkísérte őt a vértanúk erőt adó példája.

– Megszűntem Kerényi Lajos lenni, 93-as szám lettem. Elvenni az egyéniséget, kiölni azt, ami szent, ami szép, ami egyéniség, ami örök élet, ami egy gyönyörű cél! Mert ez a valóság, és ezt akarták kiölni az emberből – emlékezett vissza az atya, aki a fogságban szénbányász lett, de hite itt sem tört meg. – Néhányan ott, négyen-öten egykorú fiúk, akkor már tele voltunk eszmékkel. Az Apor Vilmosoknak meg a Magdikáknak a csodálatos erejével, mert ezek akkora erőket sugároznak a világba. Olyan erő volt bennünk, hogy elhatároztuk, a kereszt erejével legyőzzük az ötágú vörös csillagot.

Fogolyként felszíni bányamunkán is maguknál hordták a kis feszületeket, melyeket, mikor a szintén fogságban lévő gyerekek megláttak, hozzájuk rohanva csókoltak meg, ó kröszty, ó Jézosz Krisztos felkiáltások között. Ők erre meghatottan néztek össze, mivel ott volt velük a Jóisten.

– Jézus folyton arról beszélt: a hited meggyógyít. Ha hited van, akkor minden lehetséges neked. Van hited, mondd? Törődsz vele? Vagy unatkozó, tönkremenő emberke vagy? Mindannyiunknak szól: te keresztény vagy, őrálló vagy! Ott állsz a helyeden, minden rendben? Vagy elkoptál egészen? Hol a hited? Küldetésünk az, hogy mi is vállaljunk áldozatokat, a nagyok miatt, a nagyok által és segítségével – mondta el Kerényi Lajos atya, aki beszédében Isten áldását kérte az égi erőkre, a Magdikra, Apor Vilmosokra, Mindszentykre, s valamennyi hozzájuk hasonló hősre és szentre.

A szentmise végén Laposa Norbert atya köszönetet mondott a megemlékezés valamennyi résztvevőjének, kiemelve a kerékpáros zarándokokat, akik Juhász Gábor budapest-vizafogói plébános lelki vezetésével tették meg a Bódi Mária Magdolna életének fontos helyszíneit végigjáró zarándoklatot Szigligettől Litérig. Az ünnepélyes megemlékezésre többek között Ajkáról, Keszthelyről, Várpalotáról érkeztek résztvevők, valamint a veszprémi Szilágyi Keresztény Iskolából, ahonnan kerékpárral indultak a diákok Litérre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »