Maradjunk együtt!

2022.01.31., Hírek rovat

Sajtótájékoztatón jelentették be az idei év mottóját és az eseménysorozat részleteit január 31-én hétfőn Veszprémben a Városházán.

Somodi Zsuzsanna köszöntőjében elmondta, hogy Veszprém immár kilencedik alkalommal kapcsolódik az országos eseménysorozathoz, amely a világon közel 20 éve, 4 kontinensen, 21 országban rendeznek meg. A Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával szervezik meg, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. 

Porga Gyula Veszprém város polgármestere örömének adott hangot, hogy az elmúlt kilenc évben folyamatosan fejlődik és egyre több szervezet csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez és akik eddig részt vettek benne azok hűségesen évről-évre újra programokkal készülnek erre az egy hétre. Az elmúlt kilenc év gyümölcsei bizonyítják, hogy érdemes volt Veszprémnek bekapcsolódni az eseménysorozatba. Fontos, hogy ebben az egy hétben minél többet beszéljenek a házasság intézményéről, a hűségről, az odaadásról. Fontos továbbá, hogy népszerűsítsük a házasságot, hiszen jó tartozni valakihez, elkötelezni magunkat valakivel, mert minden könnyebb egy társsal mint, egyedül. – mondta el polgármester úr. 

Dr. Udvardy György érsek – aki a programsorozat egyik fővédnöke, beszédében elmondta nagyon fontos ünnepről beszélni, hiszen a mindennapok fontossága megpróbálja elvenni figyelmünket, mi pedig ünnepelni szeretnénk ebben az egy hétben, így tudnunk kell megállni, a végső célra figyelni, ha szükséges változtatni. Engedjük, hogy gesztusaink és az események is ünnepiekké váljanak. Nagyon fontos jelen helyzetünkben, hogy erősítsük a házasságot, mint Istentől akart közösséget a családokat, hiszen nem csak a pandémia, a nehézségek támadják őket, hanem egyéb társadalmi és európai ideológiai eszmék is. Az idei jelmondathoz “Maradjunk együtt” kapcsolódva érsek atya úgy fogalmazott, hogy ez nem egy opció, hanem célnak kell lennie mindenki számára. Ebben kíván a főegyházmegye támogatólag jelen lenni, programjaival segítséget nyújtani, ünnepet teremteni.

Steinbach József református püspök beszédében kiemelte, hogy az ökumenikus imahét után a Házasság Hete rendezvénysorozat is nagyon fontos, ilyenkor a gyülekezetek nem csak a vasárnapi istentiszteleteken, hanem a különböző foglalkozások alkalmával is kiemelten a házasság és a családok témájával foglalkoznak. Isten nem korlátozni akar minket, hanem életünk kiteljesedését szeretné, így a házasság egy Istentől rendelt szövetségi életrend.

A Házasság Hete veszprémi mentora Héthelyi Réka beszédében megköszönte mindenki részvételét, majd röviden ismertette a programokat.  A gyermekek nagy örömére idén is rajzpályázattal készültek. Megrendezésre kerül a “Gyémántlakodalom-60 év együtt” Veszprém város által szervezett meghitt, családias ünnep, lesz párkapcsolat-építő tánc, workshop a Pannon Egyetem aulájában, valamint a Megyeháza Szent István dísztermében megszervezi a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodája a Házasság ünnepe estjét, valamint a hét minden napján megjelenik egy -egy videós üzenetek is, amely az érsekség youtube csatornáján lesz majd elérhető.

A rendezvénysorozatot megnyitó szentmise a Szent Margit templomban lesz, a záró Istentisztelet pedig a Kálvin-parki református új templomban kerül megtartásra.

 

 

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »