Mária Út címmel rendeztek kiállítást a Szaléziánumban. A tárlaton László Dániel festőművész képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás megnyitására június 20. pénteken került sor.

László Dániel zarándoklatainak élményeit festette meg naplószerűen. A kiállított festményeken láthatjuk Bodajkot, Csatkát, Gyöngyöst, Mersevát, Nagyfalut, Nagykárolyt, valamint további településeket. Ezeket a búcsújáróhelyeket a Mária út fogja össze.

A megnyitón Nagy Károly apátkanonok mondott köszöntő beszédet, amelyben kiemelte Mária útjának, zarándoklatainak fontosságát. Mi mai emberek azért jártuk és járjuk Mária útját, hogy felismerjük Isten akaratát, hogy észre vegyük életünkben a Szűzanyát, az ő fontosságát, tisztaságát, bűntelenségét így követve példáját. Befejezésül Marton Marcell karmelita atyát idézte: Mindent Máriával és semmit nélküle!

Szabó Tamás elnök úr személyes érintettségével kezdte beszédét, mikor gyerekkori sümegi zarándoklataira emlékezett, később pedig Mariazellbe zarándokolt. Az utak élményeiből és sikereiből kiindulva született meg a gondolat fejében, hogy kijelölje, összekösse a közép európai Mária kegyhelyeket így létrehozva a Mária utat ami Mariazelltől indulva Czestochowán keresztül el juthatunk gyalog és kerékpáron Csíksomlyóig és Medjugorjeig. A Mária útnak három nagy jelentősége van, személyes, spirituális és világi értelemben véve, amik együttes hatása képes megváltoztatni addigi életünket.

Tóth Károly művészettörténész a festmények születéséről beszélt, a képek fontosságáról, üzenetéről a mának, közösség teremtő erejéről. Kiemelte a festőművész technikáját, amely visszatér a klasszikus gyökerekhez és még is a mai embernek szól megérintve őket.

Mária Út

Évszázadok óta elterjedt volt a magyar búcsújárók között a Szűz Máriához kapcsolható kegyhelyek felkeresése. A 20. század végén korunk vándorai ismét felfedezték a zarándokutak megpróbáltatásait és élményeit. A Máriazelltől Csíksomlyóig tartó út alakítása folyamatos, az 1.400 kilométeren 60 kegyhely található.  A kelet-nyugati tengely mellett egy észak-déli útvonal kiépítését is tervezik. A Mária Út végigjárása spirituális elmélyülést, önismeretet ajándékoz, művészettörténeti emlékek megismerését, a természeti értékek, jelenségek felfedezését jelenti, valamint fizikai kihívást nyújt.

A kiállítás július 27-ig látogatható, naponta 9-18 óráig.

[simpleviewer gallery_id=”563″]
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »