Márton Áron személyében a teljességre törekvő igazi katolikus szellemiség testesült meg – mondta dr. Márfi Gyula érsek köszöntőbeszédében a 120 éves született erdélyi püspök emlékére a Mihály búcsú idejére nyílt szabadtéri kiállítás megnyitóünnepségén szeptember 23-án a veszprémi Várban.

Márton Áron küzdött az elnyomó nacionalizmus ellen, nemcsak a katolikusok és a magyar kisebbség, hanem a teljes kereszténység és az összes romániai kisebbség érdekében felemelte szavát. A nevelésben modern elveket vallott, azt tanította, hogy a gyerekeket nem programozni, hanem nevelni kell, a teljes ember kibontakoztatására: a test és lélek – értelem, érzelem és akarat egységére kell törekedni. Sőt az intellektus fejlesztésében is sokszínűségre van szükség: a szakismeret alapos elsajátítása dialektikus egységben kell legyen az egyetemes műveltség elsajátításával. Márton Áron élete példa számunkra, hogy nekünk is minden veszéllyel dacolva helyt kell állnunk a katolicizmus fennmaradásáért Európában.

Porga Gyula Veszprém polgármestere elmondta Márton Áron élete egy pásztor tanúságtétele, aki népével maradt a szörnyű megpróbáltatásokban, abban a korban, ami próbára tette az életeket és jellemeket. A püspök bár elítélte a világháborúk utáni békediktátumok borzalmát, nem szított lázadást, helyette békére intett. Nem kötött kompromisszumot, szelíd, de határozott szavát minden kisemmizett, jogfosztott érdekében felemelte.

„Apostoli hivatásom teszi kötelességemmé, hogy szent hitünk közösségi tartalmát és az abból fakadó kötelezettségeket ne szűnjek meg hirdetni és munkálni. Meg kell tanuljuk, hogy egymásért munkát vállaljunk és tudjunk együtt dolgozni az élet minden területén.” idézte Márton Áron első körlevelét Szilágy Péter, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár helyettes államtitkára. Az államtitkár elmondta A közösség szolgálatában című kiállítás célja a tanúságtévő püspök életét megismertetni minél több emberrel, akinek életpéldája minden időben vezetni tud minket napi küzdelmeinkben.

A nehéz időkben a Jóisten mindig küld olyan vezetőket, akik utat mutatnak. A magyarság számára a 20. században Márton Áron volt egy ilyen vezető, aki sok nehézséget kiállt az üldözöttekért, sorsközösséget vállalt velük, indította gondolatait Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév Programbizottságának elnöke. A Szent István alapította magyar államnak minden vészterhes korban kötelessége a keresztény Európa védelme, erre példa az erdélyi püspök is, és erre van küldetésünk, feladatunk nekünk is. Ahogy a magyar szentek himnuszában zengjük: ” Hadd legyünk mink is tiszták, hősök, szentek, hazánkat így mentsd meg!”

A Gondviselő különös kegyelme, hogy a Márton Áron emlékév alkalmából a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Pro Patria Egyesület által életre hívott kiállítás a Kárpát-medence több települése után éppen a Szent Mihály búcsú idejére érkezett Veszprémbe. A Szent Mihály Bazilika és Veszprém város védőszentjének ünnepnapját Márton Áron égi születésnapján, szeptember 29-én tartjuk – hívta fel a jelenlévők figyelmét Pálfalviné Ősze Judit a kiállítást Veszprémben fogadó Szaléziánum igazgatónője.

A megnyitón közreműködött a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskolában működő Veszprém Ifjúsági Táncegyüttes. Művészeti vezetőjük Hajdú Péter és Hajdú Viktória.

nl0923martonaron16nl0923martonaron4 nl0923martonaron5 nl0923martonaron10 nl0923martonaron15

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »