Idén december 1-jén megkezdődött az adventi időszak, mely Krisztus születéséig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra figyelmezteti a híveket. Folytatva az előző évek hagyományát vasárnap a Szentháromság téren található adventi koszorú első gyertyáját Nagy Károly apát, kanonok és Némedi Lajos alpolgármester gyújtotta meg.

Nagy Károly apát, kanonok köszöntő gondolatait megelőzően énekre hívta a nagyszámú egybegyűlteket:” Harmatozzatok, Égi magasok! Téged vár epedve A halandók lelke, Jöjj el, édes Üdvözítőnk!”.

Majd kifejtette,hogy a Szentírás hitelesen leírja választott nép Messiás várását. Hangsúlyozta,  az első adventi gyertya meggyújtásával erre emlékezünk. Sajnos csak emlékezünk, mert ma az advent nem igazi várakozás. Az Érsekség és az Önkormányzat azon fáradozik, hogy tudatosítsuk magunkban a Krisztus várást. Kiemelte, hogy Krisztus szava nekünk is szól: „Ajtód előtt állok és kopogtatok.” Krisztus be akar jönni hozzánk ma is, segítsünk egymásnak, hogy befogadjuk és a karácsony kegyelmekben teljes legyen!

Némedi Lajos visszaemlékezett az évtizedekkel ezelőtti adventekre, amikor a várakozás azt jelentette, hogy ki tud minél drágább
ajándékot beszerezni. Szerencsére a jelenlévők szép száma mutatja, hogy ma már szükségünk van az adventi hetek lelki felkészülésére, elmélyülésére.
A köszöntő gondolatok után Nagy Károly apát, kanonok megáldotta a koszorút, Némedi Lajos pedig meggyújtotta az első gyertyát.
Az idei évben  Betlehemet  állítottak az Érseki Palota előtt az ide látogató kicsik és nagyok legnagyobb örömére.
Nagy érdeklődés kísérte a Szaléziánum rendezvényeit is. Több százan tértek be az Érsekség Turisztikai Központjába, hogy kipróbálhassák a gyertyamártást. A kézműves foglalkozáson mikulásváró kiscsizmákat készíthettek valamint a Kabóca Bábszínház és az Aranyszamár Színház “Volt egyszer egy…” – című előadását is megtekinthették.
A Szent Mihály Bazilikában a Szirt Együttes várta a zenekedvelő közönséget. Andrássy Frigyes, Andrássy Krisztina és Sánta Jolán operaházi művészek Karácsonyi énekeket adtak elő. Végül a napot ünnepi szentmisével zárták.
Az adventi készület hagyománya a IV. századból ered, amikor a vízkeresztkor tartott keresztelések előtt háromhetes előkészületi időt tartottak. A következő században ez a várakozás átalakult: már a karácsonyra, Krisztus megszületésének ünnepére készültek lelkileg a keresztények az ünnepet megelőző hat héten keresztül, ebből rövidült le a négy vasárnapot átívelő adventi időszak.
A következő hétvégén a Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda szervezésében Adventi kézműves-délutánra és Mikulásvárásra várják a kicsiket és nagyokat a Szaléziánumba. A Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű szolidaritási programjának országos megnyitójára várja az érdeklődőket. December 8-án az adventi koszorú következő gyertyáját dr. Márfi Gyula érsek és dr. Mihalovics Péter országgyűlési képviselő gyújtja meg. A Szent Mihály Bazilikában a Padányi iskola gyerekkórusa majd a Szilágyi iskola harang-együttese ad koncertet. A nap ünnep érseki szentmisével zárul.

[simpleviewer gallery_id=”412″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »