A teremtett világ védelméért szervezett konferenciát együttműködésben a Veszprémi Érsekség, a Veszprémi Érseki Főiskola valamint a Csalán Környezet és Természetvédő Egyesület.

A konferenciának a menetét és az irányát alapvetően Ferenc pápa határozta meg azzal, hogy 2015-ben kiadta a Laudato Si enciklikát, illetve most bővítve szélesítette a hozzáférési kört és elkészített egy filmet A levél címmel. A filmben hangsúlyozza, hogy ő milyen problémákat lát, és milyen lehetőségeket tud elképzelni a problémák megoldására. Erre alapozva állították össze a szervezők a konferencia programját, melynek az első előadója Zlinszky János professzor volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről. Zlinkszky professzor arról beszélt, hogy mit jelent Ferenc pápa olvasatában az a gondolatsor, mely tulajdonképpen arra helyezi a hangsúlyt, hogy a föld és a szegények kiáltását meg kellene hallanunk. Mindkettő ugyanarról a tőről fakad, és ezt a közös gyökeret kell megtalálnunk-gyógyítanunk.

Ezt követően meghallhattuk a Föld kiáltását, Dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora előadásában, aki bemutatta, hogy milyen tragikus irányba megyünk a föld használatát tekintve. Hihetetlenül gyors tempóban aknázzuk ki bolygónk energia, illetve anyagkészleteit, amelyek eléggé korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre. Az energiának még csak nem is, de az anyagnak mindenképpen. – figyelmeztet a rektor előadásában-  A problémából a kiutat nagyon nehéz megtalálni! A jó hír az, hogy létezik megoldás, de nagyon sokat kellene érte tennünk.

Ez különösen a következő előadó, Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök szavaiból derült ki, aki alapvetően kicsit az átfogó ökológiáról is beszélt, ám ő a társadalmi igazságosságra helyezte már a hangsúlyt, tehát a szegények hangját szólaltatta meg.

Ezek a tudományos előadások mindenki számára abszolút érthetővé tették a probléma helyzetét és küzdelmességét. A szervezők azt szerették volna, hogy ezt egy kicsit jobban át is érezzék a résztvevők, így a további programban tanúságtételek hangoztak el a fiatalok hangján, a szegények hangján, a vörösiszap-károsultak hangján, a kisebbség hangján és a teremtett világ hangján keresztül.

A konferencián több mint 120 résztvevője a hallottak után megérintődve és ésszel látva a problémát, illetve a szenvedéseket, együtt keresték az utakat és a lehetőségeket. Először erről Dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora beszélt az ökológiai megtérés témájában, majd dr. Csernai Balázs a Veszprémi Érseki Főiskola képviseletében szólalt meg a szív lehetőségeiről, útjairól. Végül Dr. Szalay Tímea teremtésvédelmi referense foglalta össze azokat az irányvonalakat, amelyeket saját életében megtapasztalt, hogy ebbe a teremtett világ megőrzése célba bele tudjon illeszkedni, szolgálni.

A konferencia vége felé közeledve szolid vacsora közben kiscsoportos beszélgetések alakultak ki, melynek célja az volt, hogy a résztvevők ténylegesen belássanak és megérezzék, hogy ki-ki mit tud tenni a mindennapok folyamán a teremtett világ megőrzésére, megmentésére.

A szervezők bíznak benne, hogy a konferencia folytatódni fog a következő évben és akkor legalább ilyen sokan, vagy még többen vesznek aktívan részt ezen a találkozón.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »