Közös sajtótájékoztatót tartott Udvardy György érsek Soltész Miklós államtitkárral és Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel szeptember 28-án Pápán, a Szent István Római Katolikus Iskolában a Szent István vértanú nevét viselő Nagytemplom tervezett megújulásáról.

A pápai Szent István Római Katolikus Plébániatemplom  1774 és 1786 közt épült kéttornyú barokk nagytemplom, a Dunántúl egyik legnagyobb temploma. Gróf Esterházy Károly egri püspök – pápai földesúr építtette, Czopf stílusban, Fellner Jakab tervei alapján. 42 méter hosszú, szélessége 22 méter, magassága 24 méter. Tornyai közel 60 méteresek. Belsejét Franz Anton Maulbertsch freskói díszítik, melyek hasonlatosságot mutatnak a római Sancto Stefano Rotondo templom ábrázolásaira. A templom alatt található kriptában nyugszik az Eszterházy család több tagja. A templomot 1795. május 3-án szentelte fel Pierer József tinnini püspök.

A nagytemplom megújítása jövő tavasszal kezdődik meg.

A sajtótájékoztatón dr. Mail József apát-plébános köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, aki korábban a város polgármestere volt a templom történetéről beszélt a jelenlevőknek, kiemelve, hogy 250 éve kezdődött meg építése, és azóta jelentős változtatás nem történt rajta.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, emlékeztetett, hogy a nagytemplom Pápa jelképe, a város központi terén van, így megújulása kiemelten fontos. Elmondta, hogy a kormányzat az idén és jövőre 600-600 millió forinttal támogatja a munkálatokat. A tornyok után a homlokzat teljes felújítása következik, majd a templom környezetének rendezése és a templombelső renoválása is elkezdődik. Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben 150 templom épült és 3 ezer újult meg a Kárpát-medencében a kormány programjának köszönhetően.

Dr. Udvardy György érsek a kormány felé mondott köszönetet, majd hozzátette, hogy a templomfelújítás nem csupán egy épület rendbehozatala, hanem az emberek lelki javait is szolgálja. Az egyház társadalmi szerepvállalása révén fontos szerepet vállal az oktatás területén, a közösségek megtartása, valamint a kulturális javak felújítása terén – emelte ki az érsek.
A főpásztor elmondta, hogy a Főegyházmegyében a közeljövőben 74 templom újul meg. Egy felújított templomba büszkén lépnek be az emberek, boldogabbá teszi a hívőket a környezet – jelezte Udvardy György, hangsúlyozva, hogy a jóért meg kell küzdeni.

A sajtótájékoztató után – amelyen részt vett Áldozó Tamás polgármester is, valamint a helyi plébánosok – a résztvevők közösen megtekintették a felújítás előtt álló templomot.

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »