A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a programot lebonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 49, 5 milliárd, a Veszprémi Főegyházmegye 39 milliárd forint támogatást kap Magyarország Kormányának július 29-i döntése alapján. Az erről szóló határozat augusztus 5-én jelent meg.

Erről tartott közös sajtótájékoztatót augusztus 6-án Navracsics Tibor, a program kormánybiztosa, Ovádi Péter, Veszprém és térségének országgyűlési képviselője, Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Udvardy György érsek, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora.

Navracsics Tibor kormánybiztos elmondta, a támogatás a program stabil finanszírozását teszi lehetővé. Emlékeztetett, bár az EKF-cím európai uniós program, de nemzeti forrásokra épül, az unió a program lebonyolításának évében ad jelképes támogatást a cím nyertesének. Hangsúlyozta, a kormányhatározat az Európa Kulturális Fővárosa 50 milliárd forintos kormányzati támogatása mellett a Veszprémi Főegyházmegye 40 milliárd forinthoz jut 2024 végéig.

Navracsics Tibor elmondta, hogy ez egy rövid, de annál hatékonyabb egyeztetés eredménye, amit Udvardy György érsek kezdeményezett nála és a polgármesternél, miszerint a Főegyházmegye a veszprémi történelmi vár értékeinek felújításával tudna hozzájárulni az EKF sikeréhez.

A sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy az EKF amellett, hogy egy lehetőség arra, hogy megmutassa Veszprém gazdag kultúráját a kontinensnek, közösség- és térségfejlesztő céljai is vannak.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az általa tartott polgármesteri fórumokon is sokszor szóba kerül az EKF, a térség kisebb településeinek vezetői pedig mind-mind bizakodva várják a 2023-as évet, ez is azt támasztja alá, hogy a Bakony-Balaton térsége megérett arra, hogy együtt gondolkodjon és dolgozzon a sikeres jövőjéért.

Udvardy György érsek örömét fejezte ki, hogy a támogatás megítélése kapcsán immár feladatot jelentő tervekről lehet beszélni a vágyott tervek helyett. Elmondta, hogy Veszprémbe érkezésekor hamar szembesült azzal, hogy a magyar kultúra, történelem és a hitátadás szempontjából is jelentős kincsek, dokumentumok, tárgyak nagyszámban találhatóak a főegyházmegyében és annak központjában, azonban lehetőségek híján ezek szűkösen kerülnek bemutatásra, ezzel korlátozva az Egyházat kultúra- és hitformáló szerepében.

Veszprémet mind jobban megismerve – a vár hangsúlyozott szerepét megtapasztalva – azt látta, hogy számos egyházi, vagy korábban egyházi tulajdonban lévő ingatlan jelenleg kihasználatlanul, funkció nélkül, leromlott állapotban áll, mely állapot méltatlan a ránk bízott történelmi örökséghez.

Így született meg egy átfogó intézkedési terv kidolgozásának elhatározása, mely megfogalmazása érdekében a főpásztor közös gondolkodásra hívta a kormánybiztost és a város vezetését, sőt az egyetem képviselőit is. Az e találkozókon történt egyeztetésekre alapozva kezdődött meg a munka.

Nyár elejére készült el a – kulturális főváros rendezvénysorozatba illeszkedő – komplex érsekségi terv, amely a 2023-as éven is túlmutat, hiszen a magyar kultúra és történelem szempontjából igen jelentős helyeket – köztük a székesegyházat, a középkori kápolnákat – egységes gondolkodással, méltó módon lesznek képesek bemutatni az idelátogatóknak.

Kiemelte, hogy a kulturális főváros program által lefedett régió a főegyházmegye területével nagyjából megegyezik, így az együttműködés során erre is gondoltak, kiemelve pl. a főegyházmegye területén működő szerzetesrendekkel kötött megállapodásokat.

A tájékoztató során a főpásztor ismertette a felújítandó, megújuló épületeket és azok jövendő funkcióit. Köszönetet mondott Dr. Virág Zsolt kastélyprogramokért felelős miniszteri biztosnak a terv összeállításában nyújtott kimagasló szakmai segítségéért.  

A főpásztor reményét fejezte ki, hogy 2023-ban már a megújult terek adhatnak majd helyet a kiemelt kulturális rendezvényeknek, koncerteknek, egyéb rendezvényeknek.

Beszéde végén Szent II. János Pál pápától idézve hangsúlyozta, hogy „az a hit, ami nem teremt kultúrát, az nem hit.” Elmondta: „Hitünk olyan, ami több ezer éve képes kultúrát teremteni és hisszük, hogy a jövő számára is van mondanivaló. Hiszen nem csak a múlt értékeit kívánjuk bemutatni, hanem a jövőre szeretnénk egy tágas teret nyitni.”

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »