Megújult névvel  valamint több új képzéssel indult meg a 2021/22-es tanév a Veszprémi Érseki Főiskolán.

Dr. Sebestyén József rektor köszöntőjében erről beszél:

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény vonatkozó melléklete szerint 2021. szeptember 2-tól intézményünk új neve: Veszprémi Érseki Főiskola. Ezért a mögöttem látható intézményi névtábla is hamarosan változni fog. Az új név az új utakat, az új irányokat hivatott megjeleníteni, amely azt jelenti, hogy intézményünk egy jelentősebb tartalmi és képzési profilbővülés irányába indul el az előttünk álló akadémiai évtől.  Ennek az új nyitásnak, az új irányoknak az egyik mottója talán a keresztény antropológiai és a humánbölcseleti kultúra megújulása, olyan képzések meghonosítása, amelyek ezekre a keresztény antropológiai filozófiára épülő tudáselemekkel gazdagítják főiskolánk képzési kínálatát. Az új irányok nem szakítanak a múlttal, nem szakítanak a tradícióval.

Az új név megújulást jelent, de egy olyan megújulást, amely azokra a szilárd alapokra épít, amelyeket a főiskolánk szellemisége képvisel,  főiskolánk teológiai és hitéleti karaktere jelenik meg. Kis intézményünk talán legnagyobb előnye, hogy engedi láttatni szellemi és eszmefilozófiai-eszmetörténeti alapjait. Ezek az alapok szilárdak, ezek az alapok a keresztény erkölcsi rendben szilárdultak meg, és ugyanerre az erkölcsi rendre építenek az új képzéseink. Az új névvel nem csak az eszmei alapok látszanak, hanem a jövő irányai is. A profilrendeződés a főiskola térségben vállalt szerepének is a súlya, és az az eltökéltség, hogy a főiskolánk nem csak egyházi, hanem állami és világi szakok irányába is nyit. Ennek jegyében szeretnénk olyan alapképzéseket elindítani a következő tanévtől, amelyek a térségben, a térség munkaerőpiacán, az oktatási ágazatban, a szociális ágazatban hiányként jelennek meg. A meglévő képzéseinket megerősítjük új mesterképzési szakok elindításával. A szociális munka alapszakra szociális munka mesterszak fog épülni, és a hitéleti tanárképzést pedig szeretnénk olyan pedagógus alapképzésekkel megerősíteni, amelyek támogatni fogják azt, hogy a térségben keresztény értékrendben képződött pedagógus-szakemberek lássanak el feladat az oktatás és a nevelés bármely szintjén.

Mint ahogyan az újjáalapított főiskola negyed évszázados múltjában jelen volt a Gondviselés, úgy a jövőtervezésben, a jövőépítésben is a Gondviselést hívjuk segítségül. Neki adunk teret annak érdekében, hogy a főiskola a kitűzött céljait, az új misszióját eredményesen meg tudja valósítani.

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »