Óriási kalandra vállalkoztak azok, akik elfogadták a KÉSZ Veszprémi Csoportjának meghívását, és dr. Messik Miklósra bízták magukat, hogy résztvevői legyenek egy csodálatos utazásnak, és kövessék őt a világ minden részére, magyar emlékek nyomába eredve.
Előadónk jogász, művelődéstörténész és a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület elnöke.
A Padányi Katolikus Iskolában február 17-én megtartott vetített képekkel kísért előadás során Skóciától Olaszországig, Szent István királytól Tours-i Szent Mártonig hihetetlenül sok helyet jártunk be magyar szentek és híres magyarok nyomában. Kiderült, nincs olyan szöglete a világnak, ahol ne találnánk magyar emlékeket.
Skóciai Szent Margittal indultunk, aki nagy tiszteletnek örvend Európa-szerte, kiváltképp Skóciában, természetesen, ahol számos szobrát, templomok ablaküvegeire festett képét és ereklyéjét csodálhattuk meg olyan felvételeken, amelyeket előadónk maga készített. Árpád-házi Szent Erzsébet tisztelete átível egész Európán, de a tengeren túl is felfedezhetjük azokat a műalkotásokat, amelyek az iránta tanúsított nagyrabecsülést igazolják.
Nagyvárosok, mint London, Edinburgh, Párizs, Köln, Aachen, Róma, Pozsony számtalan magyar műkincsnek adnak otthont ma is.
Előadónk a bőség zavarával küzdött, mivel a lehetetlenre vállalkozott, amikor a rendkívül gazdag anyagából próbálta másfél óra alatt a legfontosabbakat bemutatni.
Viszont megkönnyebbülten fogadtuk az ígéretét, mely szerint máskor is eljön, esetleg egyesületének további tagjaival, és folytatja azt, amiből most csak kóstolót tudott adni. Büszkeséggel telten távozhattunk, mivel ismét kiderült, milyen sok nagyszerű, követni érdemes kiválóságot és művészi alkotást adott hazánk a világnak.
Merjünk hát nagyok lenni, hiszen óriásiak vagyunk!
Demény Anna

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »