Nagyszülők és Idősek Világnapja Veszprémben

A nagyszülők és idősek első világnapját 2021. július 24-én ünnepelték Veszprémben a Szent László-templomban a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodája és a Szent László Plébánia közös szervezésében.

A program szentmisével kezdődött, melyet Dr. Fodor János plébános, családreferens és Szabó János gazdasági helynök, főesperes, plébános mutatott be a szép számban megjelent hívek számára a Szentatya szándékának megfelelően. Ferenc pápa gondolatai végigkísérték a napot, erőt adtak az érintetteknek, tudatosították, Isten igéje mindig táplálék számukra, az Úr mindig közel van hozzájuk, rávilágít hivatásukra!

Erről beszélt Fodor János atya is homíliájában. Kiemelte, az emberi élet folyamatosan változik, mindig érkezik valami új, és éppen ezért fontosak azok az emberek, akik előttünk járnak, életükkel, hitükkel példát adnak. Számára is sokat jelentettek lelki mesterei, akik idősen, betegen, megfáradtan sem veszítették el kedvüket. Újragondolták életüket, mit tehetnek ebben a helyzetben, hogy továbbra is szeretetben tudják megélni a hétköznapokat, így erőforrássá váltak számára.Ugyanezt élik meg a családok is, akik a szülőkre, nagyszülőkre tekintenek, mint előttük járókra, akik megoldják nehézségeiket, szeretettel vannak irántuk, példát adnak. Az élet minden pillanata így egy lehetőség lesz egy olyan tapasztalat átadására, amely előre mutat és az életszentséget segíti.

A Szentírásból a kis Jézus bemutatása kapcsán három dolgot emelt ki, melynek az ünnepre vonatkozó üzenete van, a találkozást, a megtisztulást és a bemutatást. Az agg Simeon találkozott a kis Jézussal és felfedezte benne Azt, akitől tanulni lehet. Minden egyes találkozás, amit megélünk egyfajta lehetőség az életünk újra értelmezésére. Lássuk magunk előtt, hogy minden, amit belénk teremtett az Isten jó, azok a napok, amiket megélünk, nincsenek hiába. Az öreg próféta, Simeon rátalált a világosságra, ami átformálta az életét. Keressük ezt a világosságot mi is, bár nem tudunk mindig ugyanúgy világítani, adjuk tovább a fényt! Egy tapasztalata kapcsán arról is beszélt, ha a szépkorúak ott lehetnek a gyerekeik életében, a létük is egyfajta ajándék.

Az idős kor egy lehetőség lehet az elme és a szív megtisztítására. Ne gondolja senki, hogy ő a fontos, Isten működése benne a különleges, és az, hogy Isten eszközévé válhat – mondta János atya. Lehet, hogy másra már nem képes valaki, de tanúbizonyságot tud tenni, tudja szeretni a másikat. A gyermekek a szülők szemébe nézve megtisztulhatnak, a hangsúlyok jó helyre kerülnek, az élet súlyát, értékét helyesen látják, világossá válik, mit kell elengedni és megtartani. Az idős kort lehet teherként, elszigetelődve, elidegenedve is megélni, de a szépkorúak lehetnek a hit, a szeretet mesterei is. Küzd mindenki a nehézségekkel, de a hit révén ott van számukra az Isten, aki megtisztít!

A szentmisében mindenki bemutatja magát és a családját Istennek. Vannak testi és lelki fájdalmak, szenvedések, küszködések, de az élet túlmutathat ezen, mert bár ebben a világban élünk, de Krisztushoz kapcsolódva sokkal több mindent lesz meglátható. Fontossá válik egymás szeretete, minden letisztul. Továbbadhatóvá lesz a világosság, amit Isten tud számunkra nyújtani.

Fontos, hogy hálát tudjunk adni az idősekért, tudjuk szeretni, megbecsülni őket, tudjunk mellettük tanúságot tenni a jóról. Keressük velük az egységet, hiszen mindnyájan Istenhez tartozunk, az Ő országának örökösei vagyunk! Ferenc pápa üzenetében beszélt Charles de Foucauldról, aki a puszta, kiaszott sivatagban is látta a reményt! A szépkorúak is legyenek a remény emberei, segítsék a következő generáció tagjait, hogy ők is lássák az örök életet! – fejezte be szentbeszédét a családreferens atya.

A szentmisét követően a Gyarmati család tolmácsolta Ferenc pápának a Világnapra küldött üzenetét. Simon Luca és Gyarmati Rita egy kedves, szívet melengető jelenetben mondták el, hogy látják a fiatalok az időseket, mennyi mindent kapnak tőlük. A Berzevici házaspár, Zoltán és Rita pedig zenés irodalmi műsorral ajándékozták meg a résztvevőket. A program a templom kertjében szeretetvendégséggel zárult, a zenei aláfestés mestere Somogyi Kinga volt.

Az ünnepség résztvevői útravalóul egy emlékkártyát is kaptak, melyen többek között Ferenc pápa üzenete is olvasható:„Hivatásunk: őrizni a gyökereket, átadni a hitet a fiataloknak, és gondoskodni a kicsinyekről.

Családpasztorációs Iroda

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »