A Főegyházmegyei családi napok rendezvényének ismételten a Veszprémi Érseki Főiskola adott helyet június 25-én. Színes programokkal várták a családokat, a szülők a Világtalálkozó negyedik katekézisét dolgozták fel, a gyerekeket mesemondó, társasjátékozás várta, este pedig a szeretetvendégség után közös táncházban vehettek részt a jelenlevők.

A katekézis kiinduló gondolata gyermekségünk volt, az életet nem adhatjuk magunknak, csak befogadni, őrizni tudjuk, ez is része az élet nagy misztériumának. Ahogy növekedik a gyermek, úgy tapasztalja meg, mindig szükségünk van segítségre, szeretetre, megbocsátásra. Isten már születésünk előtt szeretett bennünket, vágyott ránk, és szüleink nyitottak voltak arra, hogy életünket ajándékként elfogadják. Öröktől fogva kiválasztottak és meghívottak vagyunk, és egy „minden mást megelőző” szeretetben gyökerezünk.

Mindnyájan gyermekek, testvérek vagyunk! A családban tanulja meg a gyermek a testvériséget is, hogyan kell egymással együtt élnünk a társadalomban. Jézus Krisztusban Isten kiárasztja áldását erre a kapcsolatra, egyben kitágítja azt, hogy vonatkozzon nemzetekre, kultúrákra is. Testvériség nélkül a szabadság önzés, megalkuvás, a saját érdekek hajszolása lehet.

A katekézisről szóló elmélkedést Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye keresztény életstratégia programjának koordinátora tartotta a résztvevők számára. Előadásában kitért rá, keresztényként hogyan értelmezzük a világot. Beszélt arról, a személyiség hogyan alakul ki a családban, ez határozza meg a későbbi életünket. Fontos alapélmény a gyermek számára, hogy önmagáért szeretik, értékesnek tarják. A szülők által felállított korlátok fontosságát, ill. az idő múltával ezek tágítását is kiemelte. Folyamatosan fejleszteni kell a gyermek képességeit, fejlődnie kell, hogy érett felnőtté váljon. Hangsúlyozta a gyermeknevelésben az apák szerepét az alapvető emberi értékek átadásában. Előadásában arra kereste a választ hallgatóságával együtt, mi az ember, mi a szabadság, az élet; mi a család, a társadalom, mind testvérek vagyunk-e.

Mindeközben a gyermekek Gregus László mesemondó Ábelsz -kóbelesz c. előadásán, majd a Kabóca bábszínház Kodzsugukila, a boszorkány c. műsorán vettek részt. A nagyobbak a Veszprémi Családi Társasjáték Egyesület jelenlevő képviselőivel társasjátékoztak. A közös vacsora elfogyasztása után a Szent Iván éjhez kapcsolódó néphagyományokat ismerhették meg a családok egy táncház keretében. A tánctanító Dékmár Zsuzsa volt, a talpalávalót Schneider Gyula és bandája szolgáltatta.

„Imádkozunk hozzád a gyermekekért és a fiatalokért, hogy találkozhassanak veled, és örömmel válasszák azt a hivatást, amelyet kigondoltál számukra; imádkozunk hozzád a szülőkért és a nagyszülőkért, hogy tudatában legyenek annak, hogy ők a te atyai és anyai szeretetednek a jelei a gyermekeiről való gondoskodásban, akiket testben és lélekben rájuk bízol; és imádkozunk hozzád a testvériség megtapasztalásáért, melyet a család a világnak ajándékozhat!” részlet a Családok X. Világtalálkozójának imájából.

Családpasztoráció

A teljes a programsorozat Szentatya szándékára, érsek atya buzdításával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »