Szolgálva szeretni, szeretve szolgálni

Ajkán, a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskolában, valamint a Szent István király templomban rendezték meg a főegyházmegyei ministránstalálkozót március 18-án szombaton. A találkozó Szalontai István ministránsreferens atya szervezésében, a Veszprém-Főegyházmegyei és az Egri Főegyházmegyei Karitásszal együttműködésben valósult meg.

A ministránstalálkozó az idei évre meghirdetett Szolgálva szeretni, szeretve szolgálni mottó révén egyszerre kapcsolódott a ministráns fiatalok szolgálatáshoz, a karitász tevékenységéhez, valamint a nagyböjtben különösen is előtérbe kerülő adakozó, odaforduló szeretethez.

Udvardy György érsek atya a nagyböjtben szervezett találkozót megnyitó szentmisében arra emlékeztette a ministránsokat, fiatalokat, hogy három fontos szempontot figyelembe véve tudunk valóban méltó módon készülni a húsvétra:

– Készülünk arra, hogy majd szép legyen húsvét napjaiban a liturgia, de hát ezt csak akkor tudjuk megtenni, hogyha szép lesz a szívünk. Akkor tudunk méltó módon ünnepelni, hogyha a szívünk teljesen ott van, ahol szeretnénk jól szolgálni. Nagyböjti idő abban segít bennünket, hogy a szívünket tudjuk megtisztítani, készüljünk az ünnepre és jól tudjunk szolgálni. Három gondolatot szeretnék veletek most megosztani: megismerni, szeretni és szolgálni.

Ha valakivel kapcsolatban azt mondom, hogy fontos számomra, sőt, szívesen megteszem azt, amit kíván, ehhez ahhoz ez a három szükséges. Megismerni, szeretni és szolgálni. Márpedig mi ezt akarjuk. Ezt akarjuk Jézus Krisztussal, ezt akarjuk Egyházával, és ezt akarjuk egészen konkrétan az Egyháznak az ünneplésében, a liturgiában is megtenni.

Megismerni, megszeretni és szolgálni.

Olyan jó látni, hogy az egyházmegye különböző pontjairól akár kora reggeli keléssel, szombat ellenére is itt vagytok, mert akartok szolgálni. Akartok növekedni a Jóisten ismeretében, szeretetében. Akarjátok a szolgálatotokat szebben, jobban végezni. A mai találkozónak van egy különös specialitása is, amikor bennetek is és általatok is szeretnénk az egyházmegyének a szeretetszolgálatát, a karitatív tevékenységét erősíteni. Ezért is vannak itt azok a munkatársak, akik ezen a területen dolgoznak, és ezért fognak segíteni a mai napon benneteket abban, hogy a liturgia szolgálata mellett megismerjétek az egyháznak más egyéb szolgálati területét is.

A délelőtt folyamán a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskolában tizenkét éves korig csoportos játékokkal, ügyességi feladatokkal fogadták a ministránsokat. A nagyobbaknak Kisné Lovasi Mária a karitász tevékenységéről beszélt, Kovács Elemérné Bódi Mária pedig nagynénjéről, Bódi Mária Magdolna életét, szolgáló szeretetét elevenítette fel a fiatalok előtt.

A délutáni program keresztúttal, majd ezt követően a résztvevők és a helyezést elérő csapatok megjutalmazásával zárult.

Fotó: Nagy Lajos, Menyhárt Máté

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »