Múzeumok éjszakája

2013.06.25., Hírek rovat

Az idei Múzeumok Éjszakája rendezvényhez kapcsolódtak a Veszprémi Érsekség intézményei is. Természetesen a különlegességek sem hiányozhattak, így rendezvényhelyszíntől függetlenül mindenki talált érdeklődési körének megfelelő programot.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény állandó kiállításai mellett számos programmal várta a látogatókat. Tárlatvezetéseket tartottak a  Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben, az Ikonok és ortodox liturgikus tárgyak, a Francia, itáliai és osztrák miseruhák kiállításokon valamint az Érseki Palotában az Erzsébet és Zita királyné emlékezete és a Szoborfohászok – Szoborgondolatok – A 70 éves M. Nagy József faszobrász gyűjteményes kiállítását lehetett megtekinteni. Piarista templomban Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítása várta az érdeklődőket, valamint este Suda Magdolna és Nagy Csaba adott koncertet.

Idén is számos újdonságot vonultatott fel a Szaléziánum. A gyerekek kötelet verhettek, kavicsot festhettek, gyertyát márthattak és viaszos levendulát készíthettek. A vetítőteremben magyar szentek életéről szóló filmeket nézhettek. A kiállításban óránként tárlatvezetéseket tartottak gyerekeknek. Este pedig Kallai Nóra adott koncertet La gamba sola – Fény és árnyék, árnyák és fény címmel. Végül Kövi Szabolcs koncertje zárta az estét, mely során Ladányi Tamás asztrofotós Magyarország csillagos égboltjáról és más albumjaiból vetítettek képeket.

A Szent Iván napjához kapcsolódó rendezvényen a Napkerékgördítés sem maradhatott el. A Szent Mihály Bazilika előtt Nagy Károly kanonok plébános a húsvéti gyertyáról meggyújtotta a napkerék fáklyáit. A napkereket felvonulás kíséretében végiggördítették a várban. A négy évszakot jelképezően négy helyen is megállt a menet, ahol gondolatokat és énekeket osztottak meg a közönséggel. A Szaléziánum előtt is megállt a menet, ahol a Téli fagyhoz kapcsolódóan verseket szavaltak.

[simpleviewer gallery_id=”307″]
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »