„Őseink hite a jövő reménye”

Dr. Udvardy György érsek kijelölte a Veszprémi Főegyházmegye jelmondatát, amely az előttünk álló időszakban vezérfonalként segíthet bennünket, ajándékként és egyben feladatként mindannyiunk számára.

Kifejezzük ezzel azt, hogy hálásak vagyunk őseink hitéért, a krisztusi hitért, és ezen hitből fakadó keresztény kultúráért. Hálásak vagyunk az ő helytállásukért, az épített és a lelki örökségért. Ez bátorít bennünket, hogy a jövő, Istentől megálmodott jövő legyen, amikor képesek és készek leszünk az Emberfia módjára szolgálni, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon másoknak.

„Őseink hite a jövő reménye” – megszólít és elgondolkodtat. Célja, hogy felhívja mindenki figyelmét, vezesse minden jövőbeli cselekedetünket, hogy életünket, hétköznapjainkat, a terveket és programokat lelkileg felkészülve és tanúságtevő módon tudjuk megvalósítani.

A mottó a Szentírásból fakad, de egyháztörténeti vonatkozása is van. Ezt a feliratot láthatjuk a veszprémi Boldog Gizella-kápolna oltárán, melyet az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején helyeztek el.

A mottó kiválasztásával kapcsolódhatunk ahhoz a szellemi és kulturális örökséghez, melyet első apostoli királyunk Szent István és hitvese Boldog Gizella királyné örökül hagytak, a Veszprémi Püspökség, az ország első püspöksége megalapításakor.

 

 

Címkék:
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »