Őszi randevú

2022.11.23., Hírek rovat

A Veszprémi Érsekség és a Reményforrás Egyesület visszatérő közös rendezvénye az Őszi randevú, amelynek megrendezésébe idén a Királynék földjén projekt is bekapcsolódott. A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásával valósult meg. A rendezvénynek 2022. november 19-én Veszprémben a Gizella Hotel adott helyet. Itt gyűltek össze a házaspárok, hogy egymásra figyeljenek, kicsit megálljanak és együtt ünnepelhessék kapcsolatukat, házasságukat, ahogy azt az est házigazdái, Gerstmár Ferenc és felesége, Bea elmondták. A megjelent vendégeket Dr. Fodor János plébános, a Főegyházmegye családreferens papja köszöntötte. Kiemelte a nap szentjét, Árpád-házi Szent Erzsébetet, aki minőségi időt szánt házastársára és családjára. Ez a mai házaspárok feladata is, fontos a kapcsolat ápolása. Időt és lehetőséget kell teremteni az egymásra tekintésre, hol tart most a másik, milyen érzések és vágyak élnek benne.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte, hogy a legkisebb megtartó közösség a család, ami a nagyobb közösségek építő eleme, alapja. Rámutatott: hinni kell az őszinte szerelemben, a házasságban, családban, ez nem könnyű feladat, de megéri dolgozni érte. Héthelyi Réka mutatta be a Királynék földjén projektet. A program a veszprémi nőt helyezi fókuszba. Összeállítottak egy rendezvénynaptárt, a programsorozat 2023 szeptemberében, a királynék hetével zárul. Többek között lesznek gasztronómiai témájú, és anya-lánya programok, királylányképző tábor óvodásoknak, fesztivál kamaszoknak, emellett veszprémi női életutakat is bemutatnak.

A program során Rabovay Júlia hegedűművész játéka utazásra hívta a résztvevőket a dallamok szárnyán Massenet, Elgar és Rachmaninoff művei segítségével. A pódiumbeszélgetés vendégei ez alkalommal Pálfay Erzsébet, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke és férje Hámori Péterrel pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus voltak, akik beszéltek házasságukról, hivatásukról és életükről. Erzsébet ismertette a mozgalom célját: a családokat szeretnék támogatni abban, hogy azok elérhessék a kívánt álmaikat és céljaikat. A házaspár egymást megerősítve rámutatott, hogy a párkapcsolatban a feleknek saját maguknak kell leosztani közös feladataikat, szerepeiket. Mindegy, ki vasal, ki kertészkedik, de mindenki érezze jól magát a vállalt feladataiban. A házasságban egymást kell megvédeni, egymásért kell kiállni. Ebbe kell belenőni a gyerekeknek is. A család az elsődleges terepe az értékek, világnézet, hit átadásának. Erzsébet a házaspárok tízparancsolatát is kiemelte a résztvevőknek – ez legyen mindig a szemük előtt! Az egyes pontok megtartása nehézséget jelenthet, de nincsenek egyedül, Isten velük van! Végszóként, útravalóként adták a házaspároknak a kölcsönös dicséretet, mint a kapcsolat éltető esszenciáját.

A pódiumbeszélgetés alatt a gyermekek kézműves foglalkozáson vettek részt, többek között adventi naptárt is készítettek. Az este második felében a játéké lett a főszerep. Szabó Dániel kvízmester egy jó kedélyű játékkal lepte meg a résztvevőket. Az önzetlen játék összehozta az asztaltársaságokat is, akik csapatként együtt küzdötték végig a kérdéseket. A program kapcsán a résztvevők betekintést nyerhettek más házaspárok életébe, hogy ők hogyan és miként élik meg örömüket és nehézségeiket kapcsolatukban.

Családpasztorációs Iroda

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »