A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ december végén pályázatot írt ki az 1945. március 23-án, Litéren vértanúságot szenvedett Bódi Mária Magdolna emlékére. A pályázat szorosan kapcsolódik a Szaléziánumban február 21-én nyíló kiállításhoz, mely szintén a „Bódi Mária Magdolna, ahogy ÉN látom” címet viseli.
A pályázat díjkiosztójára február 20-án került sor. Összesen mintegy 100 alkotás, rajzok, fotók, versek és novellák érkeztek be a decemberben meghirdetett pályázatra.
A rajzpályázatra inkább a fiatalabbak, így az óvodások, és a kisiskolások pályáztak, míg a novellapályázat a felnőttek körében is népszerű volt. Összesen 27 pályaművet értékelt a zsűri, 15 grafikai, és 12 irodalmi alkotást. A díjazottak elsősorban a Főegyházmegye által fenntartott óvodák és iskolák növendékei közül kerültek ki, de Litérről, Papkesziről, illetve Balatonfüredről is több pályamű érkezett, és kapott díjat. A pályázatok azonban nemcsak az egyházmegye területéről érkeztek, hanem volt erdélyi, Tolna megyei, valamint esztergomi is a díjazottak között.
A díjkiosztón Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója örömét fejezte ki, hogy milyen sokakat megszólított Bódi Magdi életpéldája. Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa köszöntötte a jelenlevőket. Beszédében utalt arra – miután ő is végigolvasta a díjazott irodalmi műveket – ,hogy milyen fontos, hogy azt lássuk meg Bódi Magdi példája nyomán, hogy mit mutat nekünk 2015-ben, 70 évvel a vértanúsága után. Utalt arra, hogy sajnos a béke most sincs jelen a környezetünkben, hiszen háború zajlik egy szomszéd országban, de Európába máshonnan is menekültek érkeznek. 70 éve se volt ez másként, de egy fiatal lány képes volt a tisztaságáért, és a társaiért feláldozni az életét.
A pályázat egyik elbírálójaként Szikra Ágnes, a Szaléziánum munkatársa örömét fejezte ki, hogy ilyen széles réteget mozgatott meg Bódi Mária Magdolna szellemisége, az őrá való emlékezés. Igényes, irodalmilag is értékes alkotások, valamint inkább gondolatilag fontos pályamunkák is érkeztek. Bódi Magdi naplójának egy lapjától kezdve volt még visszatekintés az életére a vértanúság pillanatában, a katona szemszögének bemutatásán át a ma emberének történő példaadásig sokféle szempont felmerült Bódi Mária Magdolna lelkisége és szellemi hagyatéka kapcsán a pályázókban.
A képzőművészeti alkotások között kiemelendő, hogy sok képen nem csak a vértanúság pillanatát ábrázolták a pályázók, hanem emellett a dolgos, önfeláldozó élet, életkedv, öröm is megjelenik Magdi Istennek tetsző életében.
A pályaművekből válogatás tekinthető meg a Szaléziánum árkádos folyosóján március közepéig.

A díjazott alkotások itt megtekinthetők.

[simpleviewer gallery_id=”791″]

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »