Zene foglalta keretbe a Katolikus Társadalmi Napok szombati napját.

Már kora reggel gyülekeztek a Pueri Cantores jegyében megrendezett nemzetközi ifjúsági kórustalálkozó résztvevői a veszprémi Kossuth utcán. A több mint hatszáz énekes zászlókkal és a Veszprémi Fúvószenekar támogatását élvezve vonult végig a városon egészen a Vár utcáig.

Itt a Szentháromság téren a Veszprémi Főegyházmegye első embere, Dr. Udvardy György fogadta és áldotta meg a kórusokat. Ezt követően az énekkarok a Szent Mihály Főszékesegyházban közösen mondtak imát a békéért és énekeltek. Szerencsére a tehetséges kórusok többsége a téren, a nagyszínpadon is bemutatkozott. Ki kell emelnünk a Salzburgi Székesegyház Ifjúsági Kórusát, amely amellett, hogy valóban lélekemelő előadást adott, utána interaktív módon, a közönséget is bevonva zárta produkcióját.

Az Érseki Palotában Forsthoffer Erzsébet intézményvezető mutatta be a bakonyszücsi Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthonát.

Ezzel egy időben szerzetesközösségeknek tartottak csoportfoglalkozásokat, valamint könyvbemutatót és beszélgetést. Herman Judit CJ nővér, Zsódi Viktor Sch. P. tartományfőnök és Dékány Árpád Sixtus OCist em. apát osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel.

Az Érseki Könyvtár és Levéltár kiadványbörzét tartott és a kincseit is bemutatta.

Felkészülés a házasságra – egy egyházjogász tapasztalatai címmel Vadász Kinga szociális testvérrel tartottak beszélgetést a Körmendy Ház udvarán.

Dióssy Iván plébános, dr. Fodor János főiskolai tanár, dr. Sebestyén Józseffel, a Veszprémi Érseki Főiskola rektorával érdekes témát feszegetett: Szenvedélybeteg a családban elnevezésű programon.

Megjelent az Érsekségi ékességek című könyv, amelynek bemutatóját is a KATTÁRS-ra időzítettük Dr. Udvardy György érsek, Érszegi Márk Aurél vallásdiplomáciai főtanácsadó, Loószné Dömötör Enikő, a Veszprémi Érsekség irodavezető, dr. Karlinszky Balázs, a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár igazgató részvételével.

A Szeretet Leányai Társulat közreműködésével énekkel kísért rózsafüzér és tanúságtétel zajlott a Szent Mihály Főszékesegyházban.

Dr. Nagypál Szabolcs, az MCC Jogi Iskola vezetője, Fenyves Krisztián, az MCC kutató-oktatója dr. Kulcsár Dávid káplán moderálásában A kereszténység reménye elvallástalanodott korunkban címmel tartottak beszélgetést a Szentháromság téren.

A te gyereked is tehetséges kerekasztal-beszélgetésen dr. Csinády Rita, az MCC képviselet-vezetője, dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora vett részt, Weisz-Petróczi Anna pszichológus moderálásában.

Szentes Judit szociális testvér interaktív előadása a gyermekeink védelméről szólt.

A programdömpingben érdekes kuriózum volt a tavaszi pápalátogatásról szóló beszélgetés a pápai gépen utazott magyar újságírókkal. Thullner Zsuzsa a Magyar Kurírtól, Hubai Antal az RTL-től, Kuzmányi István a Magyar Kurírtól, Marti Zoltán az MTVA, 777 Blogtól, valamint Ambrus István a TV2-től vett részt az élménybeszámolót, amit Sebő Balázs, az MKPK Sajtóosztályának vezetője moderált.

„Áradjon az igazság, mint a víz” címmel a víz ökológiai, kémiai, vegyi és szakrális jelentőségéről folytatott diskurzust dr. Csernai Balázs teológus, dr. Horváth Ottó egyetemi tanár és dr. Stenger-Kovács Csilla egyetemi docens, az ELKH-PE Limnoökológiai Kutatócsoportból.

Decsi-Bíró Adrienn és József Imre, a Katolikus Karitász felzárkóztatási programjának vezetői a magyar hátrányos településeken végzett missziójukról számolt be.

A pápalátogatást egy másik aspektusból is megismerhettük. Krisztus a jövőnk című programon meghallgathattuk Dr. Udvardy György érseket, dr. Veres Andrást, az MKPK elnökét, dr. Tóth Tamást, az MKPK titkárát Martí Zoltán, az MTVA munkatársának moderálásában.

A Karitász határon túli segítségnyújtásáról tartott tájékoztatást dr. Koroknai András, Baltási Klára, a Katolikus Karitász orvosmissziójának tagjai.

A FOTON-ban filmvetítést tartottak a Váratlan élet című alkotást mutatták be. Utána Takáts István általános érseki helynök és Keresztes Ilona, az Együtt Életért Egyesület alelnöke beszélgetett.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, Földváry Katalin szociális testvér a mélyszegénységben élők felzárkóztatásáról referált.

Zenés előadást is tartottunk Család, ahonnan jövünk címmel.

A Rád Találtam dicsőítő csoport zenés szentségimádása alatt mindenki szeme könnybe lábadt. Páratlan lelki élmény volt.

A Szólj be a papnak! programunk ezúttal az egyházi sulikról szólt.

Nagy tapsot kaptak a katolikus intézményeinkbe járó gyermekek, akik a nagyszínpadon mutathatták meg tehetségüket, zenés, táncos műsoraikkal.

Az ünnepi szentmisét dr. Veres András, az MKPK elnöke celebrálta.

A nap zárásaként az István, a király koncerten szórakozhattunk. Feke Pál és társulata elképesztő élménnyel ajándékozta meg a mintegy 2500 résztvevőt.

A KATTÁRS és a Pueri kórustalálkozó megrendezését a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »