Ragyogás a falakon

2021.07.28., Hírek rovat

Rendhagyó kiállítás nyílt nemrég Ragyogás címmel Tihanyban az Apátsági Rege Cukrászdában, ahol a hagyományos tárlatok után ezúttal újszerű, epoxi-gyanta öntéssel készült, ásványhatású képek kerültek a falakra, Magyarországon elsőként. Heim Klára különös, a látogatót megszólító, érzelemdús, szakrális hatású alkotásait először tárja ezúttal a látogatók elé.

Bár tudjuk, mindenhol és mindenben Istent fedezhetjük fel, hiszen az Úr a Szentlélek által mindenütt jelen van, és minden teret betölt, mégis a művésznő erős hatású képei olyan élmények részesévé teszik a szemlélőt, melyek mélyebb szemlélődésre késztetnek, utalt rá Báti Lázár bencés reguláris oblátus testvér.megnyitójában. A látogatót megfogja a szokatlan alkotói technika, az újszerű anyaghasználat. Bár emberábrázolás nélküliek e képek, mégsem távolságtartók, mert a természet esszenciája van benne a mesterséges anyagban is. S Istentől kapott talentumával a művésznő bele tudja varázsolni képeibe a színek és formák kavargó áramlásával teremtett világunkat. Ásványhatású képein szinte drágakövekként csillannak meg a kőzetek, szinte alkímiai tüneményként, melynek mélységében ott rejtezik az ember, aki Isten alkotótársa szeretne lenni.

Heim Klára, aki gyermekkora óta vonzódik a művészetekhez, s próbálgatta már tehetségét a festészetben, rajzolásban, fafaragásban is, egy asztalos tanfolyamon találkozott először a gyantával, amely azonnal megragadta fantáziáját és ennek nyomán kezdett az újfajta technikával foglalkozni, vallotta a megnyitón.  Hihetetlen képek jelentek meg lelki szemei előtt, s hozzá kezdett azokat létrehívni. E szándék fogva tartja, szeretné képeivel megszólítani az embereket, érzelmeket kelteni, jobbá és szebbé segíteni általa a világot.

A tárlat augusztus elsejéig tekinthető meg.

Toldi Éva

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »