Stratégiai partnerként működik együtt a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Erről írt alá megállapodást Dr. Udvardy György a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztosa január 27-én Veszprémben.

Loószné Dömötör Enikő irodavezető köszöntőjében elmondta, hogy a Veszprémi Főegyházmegye kereste annak a lehetőségét, hogy mivel tudna bekapcsolódni a munkálatokba, milyen módon tehetne hozzá a rendezvénysorozat sikeréhez, küldetését, hivatását szem előtt tartva. Nagy örömet jelentett számunkra, amikor 2020. augusztusában ismertté vált, hogy Magyarország Kormánya támogatja elképzelésünket és forrást biztosít a Várnegyed területén található egyházi – és egykor egyházi- tulajdonban lévő ingatlanok felújításához. Ez a fejlesztés ugyan közvetlenül a Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra való felkészülés keretében valósul meg, ugyanakkor eredményei azon túlmutatva, hosszú távon is kihatással lesznek Veszprém városképére, kulturális és turisztikai vonzerejére.

Nagyon fontos, hogy 2022-ben, egy évvel az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megkezdése előtt a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. – a már közösen folyamatban lévő programokon túl – stratégiai partnereként működjön közre az EKF Programokra való felkészülésben. Hisszük, hogy ez a megállapodás egymás kölcsönös támogatása révén hozzásegíti a feleket a rendezvénysorozat hatékonyabb megszervezéséhez, elképzeléseik-elképzeléseink megvalósításához, mindemellett a város, a régió és az ország érdekét is szolgálja. – mondta el irodavezető asszony.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja a régió kulturális kínálatának, sokszínűségének és európai dimenziójának bővítése, az, hogy az itt élők és az ide érkezők a kulturális élet minél szélesebb kínálatához férhessenek hozzá, vehessenek részt benne, valamint, hogy a Kulturális Fővárosi cím erősítse Veszprém és régió nemzetközi kulturális arculatát is.

A Stratégiai együttműködési megállapodás aláírása után Markovits Alíz elmondta, az alig egy év múlva kezdődő kulturális év sikere érdekében fontos lépésnek tartja, hogy a VEB2023 EKF immár a térség egyik legmeghatározóbb intézményét, a Veszprémi Érsekséget is stratégiai partnerként tudhatja maga mögött.  „A Veszprémi Érsekség és a VEB2023 EKF stratégiai együttműködésével szeretné közös útra terelni a vallási, történelmi hagyományokra és a kulturális fejlesztésre irányuló célkitűzéseket és egymást kölcsönösen támogatni azok elérésében.” A VEB2023 EKF vezérigazgatója azzal összegezte az együttműködés megkezdését, hogy „A most aláírt megállapodás segíti, hogy Veszprém és a régió kulturális élete az EKF programok segítségével tovább erősödjenek, így a térség hosszú távon is az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régiója legyen.” – mondta el Markovits Aliz

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos az érsekség és a város történelmi együttműködésének fontosságára utalt beszédében:” Veszprém a magyar történelemben a honfoglalás óta fontos szerepet játszik, első központi funkciói is 1000 éves múltra tekintenek vissza. A város hírnevét a püspöki központ alapozta meg, és azóta is meghatározza a város egyházi szerepkörét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális törekvéseihez nem csak a színházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti területek fejlesztése tartozik hozzá szorosan, hanem a régió történelmi, vallási hagyományainak felelevenítése, láthatóvá tétele és azok következő generációnak való tovább adása is.” – mondta el kormánybiztos úr.

„A Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Kft. stratégiai partner intézményeként hozzá kíván járulni az Európa Kulturális Fővárosa projekt célkitűzéseinek megvalósításához, a térség értékeinek széles körű bemutatásához, és azok megújulásához. Hisszük, hogy a következő két évben a dinamikus jelenléten túl a programok és pályázatok hűen tükrözik az egyházmegye által képviselt szellemiséget és értékrendet, megszólítják mind a város, mind az ide érkezőket, valamint közreműködnek a régió kulturális és szellemi érték őrzésében és megújulásában. Szeretnénk megnyitni és megmutatni megújult liturgikus tereinket, a Főegyházmegye országosan is jelentősnek minősülő gyűjteményét, a turisztikai helyszíneinket, valamint örömmel támogatjuk megújult tereinkkel a város és az EKF kulturális programjait.” – foglalta össze a megállapodás fontosságát Dr. Udvardy György érsek, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora.

Dr.Udvardy György érsek atya néhány szóban beszélt a pályázatokról is, így megrendezésre kerül a Családkonferencia, amely a családok megerősítését szolgálja majd a gyermekek, szülők, nagyszülők bevonásával. Gizella Fanfár pályázat meghirdetésével olyan zenemű elkészítésére hívja a készítőket, amely méltán szólalhat majd meg minden nagyobb ünnepen, rendezvényen a jövőben. Élő Passió megrendezése a Séd-völgyében. Fontos, hogy az EKF felkészítő évében elinduló, s az ünnepi évben folytatódó, hagyományteremtő előadás kapcsolódjék a kulturális főváros címéhez, mely nemcsak a városban, de a régióban is, és pár év múlva országosan is értéket teremt majd a térségnek. Város kép pályázat keretén belül üzenet ládák kihelyezésére kerül sor a városában, melyekben híres gondolkodóktól, népszerű személyektől idéznek egy-egy mondatot, hogy egy mondatra „megállva” gazdagíthassák az olvasót.

Az együttműködés a régió kulturális hagyományainak megőrzése és megújítása érdekében támaszkodik arra az ezeréves hagyományra, amelyet az ország egyik legrégibb egyházmegyéje képvisel.

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »