A Veszprémi Érsekség kommunikációs és turisztikai központja, a Szaléziánum január 24-én, Szalézi Szent Ferenc – az újságírók védőszentje – névünnepén sajtótájékoztatón számolt be a február 3. és 5. között első alkalommal megrendezésre kerülő Szalézi-napok tervezett programsorozatáról.

A háromnapos rendezvény, mellyel az intézmény a 445 éve született és 390 éve meghalt szent emlékezetéhez kapcsolódik, szeretné a széles nyilvánosság előtt is megismertetni életén, munkásságán keresztül névadóját, s bemutatni a Bosco Szent János által Szalézi Szent Ferenc lelkisége szellemében alapított szalézi szerzetesrendet – tájékoztatta a médiumok képviselőit Pálfalvi Judit, a kommunikációs központ igazgatója.

A kulturális rendezvénysorozatot Márfi Gyula érsek nyitja majd meg ünnepélyesen; Havasi József SDB volt tartományfőnök bemutatja a szaléziakat, hivatalos nevükön a Don Bosco Szalézi Társaságot: beszél a rend történetéről, magyarországi megtelepedéséről, az alapító és Szalézi Szent Ferenc kapcsolatáról és a Don Bosco-i pedagógiáról. Bemutatkozik a Szalézi Ifjúsági Mozgalom is.

A második napon a korábban meghirdetett Szalézi Szent Ferenc gyermekrajzpályázat eredményeit hirdetik ki; a kicsinyeknek játszóházat szerveznek, és diákok előadásában epizódokat tekinthetnek meg Don Bosco életéből. Ugyanezen a napon A média szerepe az egyházban címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek jeles egyházi személyiségek (Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, Török Csaba teológusprofesszor), valamint katolikus médiumok vezetői (Rátkai Balázs, az Új Ember főszerkesztője, Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke) és munkatársai (Marillai Andrea újságíró, valamint Toldi Éva Szalézi-ösztöndíjas újságíró), továbbá Somody Zsuzsanna, a Veszprém Tévé felelős szerkesztője részvételével.

A zárónapon ünnepi szentmisét mutat be a Szent Mihály-székesegyházban Márfi Gyula érsek Havasi József és Depaula Flavio szalézi atyák koncelebrálásával. A rendezvénysorozat idején a Don Bosco Kiadó kiadványaiból vásárt rendeznek.

Végül ez évi jelentősebb programjaikról is tájékoztatta az újságírókat Pálfalvi Judit. Elmondta, hogy Veszprém jelentősebb városi rendezvényeihez az idén is kapcsolódni szeretne saját programjaival a Szaléziánum, így a Gizella-napok, a Szent István-nap és a Szent Mihály-búcsú rendezvényeihez. A nagyböjtben a Karitásszal közösen neves előadókkal mutatják be az egyház szociális tevékenységét; húsvétkor vásárt rendeznek a szombathelyiek kézműves termékeiből, júniusban pedig a hegedűkészítő műhelyben hangszerkészítési bemutatókat tartanak. A gyermekekre is gondolnak, a hagyományos játszóházak és kézműves programok mellett rendszeres drámapedagógiai foglalkozásokat is terveznek az idén.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »