– Az egyházkormányzatban számít a munkájukra és tekintélyükre –  Dr. Udvardy György érsek találkozóra hívta a Veszprémi Főegyházmegye espereseit. Kerületi szinten az esperesek segítenek a törvényesség, szabályosság fenntartásában és ők szembesülnek elsőként a nehézségekkel, kihívásokkal elsőként. A február 26-án tartott fórumon az esperesek megismerhették a főpásztor elvárásait és beszámoltak saját tapasztalataikról, véleményükről, ami segítheti a főegyházmegye hatékony működését.

A tanácskozás levezetője dr. Takáts István érseki helynök volt, a megjelenteket köszöntötte Szabó János, a főegyházmegye új gazdasági helynöke, és bemutatkozott dr. Major László vagyonkezelő is.

A rendezvényen négy fő témát beszéltek meg:

  • Érsek úr beszámolt eddigi tapasztalatairól az egyházmegyével és papsággal kapcsolatban. Szó esett az esperesi szolgálat jelentőségéről, a vallásosság helyzetéről, a plébániák anyagi működésnek lehetőségeiről.
  • A találkozó előtt az esperesek előkészítő anyagot küldtek meglátásaikról, javaslataikról, melyeket részletesen megvitattak a nap folyamán. Köztük az egyházmegye településszerkezetének változásairól, a plébániarendszer újragondolásáról,  a pályázati rendszerről.
  • A harmadik téma egyházmegye és az esperesek közös feladatai voltak.
  • Végül tanácskoztak a jövőbeni tervekről és feladatokról, az esperesi koronákról és rekollekciókról, ezek témáiról és egy közös papi zarándoklatról. Szóba került a Boldog Gizella főegyházmegyei zarándoklat és Bódi Mária Magdolna vértanúságának közelgő 75. évfordulója, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésre is.
IMG_2023
IMG_2030
IMG_2029
IMG_2034
IMG_2037
IMG_2036
IMG_2028
IMG_2031
IMG_2033
IMG_2038
IMG_2026
IMG_2025
 

Comments are closed.