Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva az Egyház országszerte kenyeret szentel. A kenyerekből a Karitász tagjai visznek a szegény családoknak, hajléktalanoknak is. Veszprémben minden évben megemlékeznek a Katolikus Karitász védőszentjéről Szent Erzsébetről. Idén november 17-én a Szaléziánumban tartottak ünnepséget a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász szervezésében. A megjelenteket Szijártó László esperes, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte.  “Ebben a világban nem tehetünk nagy dolgokat, csak kis dolgokat nagy szeretettel.”  – idézte Kalkuttai Szent Terézt László atya. Azt kívánta mindannyiunknak, hogy minél több kis dolgot tudjunk megtenni, de azt annál nagyobb türelemmel, odafigyeléssel és szeretettel. Köszönetet mondott Török Balázsnak, az A1-SPED Nemzetközi Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének, akivel a Veszprém – Főegyházmegyei Karitász 5 éve szoros kapcsolatot ápol. Szervezetük több alkalommal támogatta a Karitászt melyet mosógépek, illetve karácsonyi élelmiszer csomagok vásárlására költöttek, ezzel is segítve a rászoruló családokat.

Zsilinszky Cecília vezetésével a Padányi Katolikus Iskola diákjai adtak rövid műsort, majd László atya megáldotta a kenyereket, ezzel a gesztussal is megköszönte az munkatársainak és a főegyházmegyei karitász csoportok munkáját egy-egy kenyér átadásával és felhívta a figyelmet a tevékeny szeretet megnyilvánulásának szükségességére.

Az ünnepség után Szijártó László atya Halmágyi Zoltán atyával mutatott be szentmisét a Szent Mihály Bazilikában és megáldotta a „Szent Erzsébet Kenyereket”, amiből a szentmise után mindenki vihetett haza.

Árpád-házi Szent Erzsébet

A középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, évszázadok óta nagy tisztelet övezi. Sík Sándor „a női eszmény megtestesülésé”-nek nevezte őt. Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezünk liturgikus ünnepén, november 19-én.
Az Erzsébethez fűződő egyik legismertebb történet az úgynevezett rózsacsoda. Egy alkalommal kötényében kenyeret vitt a szegényeknek. Férje megállította, megkérdezte, mit visz benne. Erzsébet azt felelte, hogy rózsát, s amikor megmutatta kötényét, valóban rózsák voltak benne. E történet alapján az ábrázolásokon a rózsák váltak Szent Erzsébet legfőbb ikonográfiai attribútumává. Egy másik legenda szerint Erzsébet egyszer férje ágyába fektetett egy leprás koldust. Hazatérő férje a szobába rontva a megfeszített Krisztust találta az ágyban, és ekkor értette meg felesége „esztelen” szeretetét.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »