Szent István király ünnepén a tihanyi Boldog IV. Károly Király Kálváriánál mutatott be szentmisét Dr. Udvardy György érsek Barkó Ágoston plébániai kormányzóval.
A Nemzeti Összetartozás Évében megemlékeztek az 1927-1933 között épült kálvária “Trianonjáról”, vagyis 60 évvel ezelőtt, 1960-ban történt lerombolásáról, és hálát adtak újjáépüléséért is. Kérték Szent István király és Boldog IV. Károly király közbenjárását magyar hazánkért, magyar nemzetünk keresztény hitben való megmaradásáért. Az oltáron elhelyezték Boldog Károly király ereklyéjét is.

Szentbeszédében az érsek atya hangsúlyozta, hogy Szent István a kereszténységet személyes, tudatos meggyőződésből választotta, nem elsődlegesen politikai, hatalmi vagy valamilyen emberi megfontolás alapján. Azért, mert találkozott Krisztussal, aki biztos pont, az új ember, aki újjáteremt bennünket. Egyértelmű volt számára, hogy a krisztusi ember a jövőt jelenti. Döntései és törvényei még ennyi idő után is helytállóak, hiszen az életre irányulnak és a küzdelmekben is kiállják a próbát.
Hálát kell adnunk Szent István királyért, hogy neki apostoli királyként volt bátorsága ilyen törvényeket alkotni, hogy nekünk életünk legyen – mondta a főpásztor.

1926-tól kezdve néhány év alatt közadakozásból épült meg az ország egyik legszebb XX. századi kálváriája. A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, sztéléit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel. A délre lejtő domboldal tetején épült fel Krisztus kőkeresztje, háttérben pedig gejzírites mészkőtömbökből épített “hármas halom” és IV. Károly magyar király bronztáblája. A Kálvária építményeit 1960-ban leromboltatták. Az 1990-es évektől kezdve rengetegen fáradoztak azon, hogy a kálvária ismét régi pompájában álljon. A felújítási munkálatok 2012 őszére fejeződtek be.

Fényképek: Szabó Zsolt (Tihany TV)

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »