Ilyenkor különösen hálásnak kell lennünk a Jóistennek és Szent István királynak, hogy nekünk van hazánk, amelyért felelősséggel tartozunk – mondta Márfi Gyula érsek augusztus 20-án, a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyházban bemutatott szentmisén. Homíliájában a hazaszeretet fontosságáról beszélt. A magyar eredetileg nem volt hazát ismerő nép. Őseink vándoroltak, azt gondolták, mindenütt otthon vannak. István királynak döntő szerepe volt abban, hogy van egy ország amit magunkénak érzünk. Hangsúlyozta, hogy haza, egyház, család nélkül az ember teljesen védtelenné és kiszolgáltatottá válik az őt manipuláló erőkkel szemben. Kell egy föld, amelyen meg kell telepedned, amelyért felelősséggel tartozunk. Ez a keresztényi szemlélet is, hiszen az Úrjézus is szerette hazáját. Végül arra kérte a híveket, hogy imádkozzunk azért a Jóistenhez a Szűzanyához és Szent István királyhoz, hogy hadd tudjunk jó keresztények és jó magyarok lenni!

Az ünnepi szentmise keretében érsek atya megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret, amiből mindenki vihetett haza egy darabot. A szentmisén közreműködött: Zavaros Eszter, a Magyar Állami Operaház magánénekese.

Az államalapítás évfordulójára évről-évre színes programokkal készülnek a Veszprémi Érsekség intézményei.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben Medgyesi S. Norbert történész népének-kutató dedikálta az Énekek Szent István király tiszteletére című kötetét.

A Szaléziánumban az esős idő miatt beltéri helyszínekre szorultak a programok. Idén is többféle kézművest foglalkozást próbálhattak ki a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek. Volt kavicsfestés, szentek életéről szóló tudáspróba és a szent koronát másolatát is el lehetett készíteni. Az örök kedvenc gyertyamártás és a csillámtetoválás sem maradhatott ki a programból.

 [simpleviewer gallery_id=”956″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »