Szent Jakab apostol emléknapja alkalmából július 28-án egész napos ünnepet szerveztek Sümegen. A nép Szent Jakabot, János apostol testvérét gyümölcsadónak is nevezte, mivel ünnepe, július 25-e táján áll meg a szőlővessző növekedése. Ezzel összefüggésben ősi szokás volt magyar földön, hogy ez idő tájt kellett leadniuk a királynak az előző évi, már érett borból az elrendelt beszolgáltatásukat a borászoknak. Erre az eseményre emlékezve, egész napos ünnepséget rendeztek július 28-án Sümegen is, ahol a fáma szerint egykor a püspöki palota pincéjében gyűjtötték össze a gazdák által beszállított bort.

A Jakab-napot több vidéken, így Sümegen is ezért a szőlősgazdák és a bor, illetve az ünnepre készült finom borkorcsolyákra, vadhús- ételekre utalva a vadászok ünnepeként tartják számon. Az emléknapot idén is gazdag kulturális programsorozat kísérte a vadászok és a borrendek díszes felvonulásával, s kiosztották a legjobb borok készítőinek az elismerő díjakat.

Az eseménysorozat Szent Hubertusra, a vadászok, erdészek védőszentjére emlékező szentmisével kezdődött, melyet Hesz Dénes ferences atya mutatott be a kegytemplomban. A szentáldozaton egybegyűltek a sümegi és környékbeli borrendek lovagjai, vadásztársaságainak tagjai is díszes öltözékeikben, s a madarászok elhozták vadászsólymaikat is.

Szentbeszédében Hesz Dénes megemlékezett Hubertusról, aki előkelő hercegi ifjú volt a VIII. században, könnyelmű életet élt, s egy barátja nyomán ő is a vadászat szenvedélyének áldozott. A hitetlen ifjú egy vadászat során „találkozott” Krisztussal, aki egy szarvas agancsai között tündöklő kereszt révén megszólította őt, s Hubertus a csoda hatására megtért. A történet racionális gondolkozással felfoghatatlannak tűnik – mutatott rá a ferences lelkipásztor. Meseszerű, mondják rá sokan. Mert ahogy Isten belép egy ember életébe, az mindig a csodával határos. S erről nehéz is beszélni, azért, mert a szívünk mélyén történik mindez. De a csoda bármikor megtörténhet, ha nyitottak vagyunk, és beengedjük az Istent életünkbe – mutatott rá Hesz Dénes.

Pio atyát idézte, aki egyszer egy segítségért hozzá fordulónak azt mondta: Nem számít, ha nem hiszel Istenben, mert az a fontos, hogy Isten hisz benned, és nem mondott le rólad. Isten ugyanis képes átalakítani az embert az Ő képére és hasonlatosságára és tud vigasztalást adni, képes életünket jobbá tenni, megújítani – emelte ki Hesz Dénes. Végül arra bíztatta azt egybegyűlteket, hogy kérjék Isten kegyelmét életük megújulásához.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »