2016. október 3-án Dr. Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke nyitotta meg a Szent László kiállítást a Devecseri Páduai Szent Antal templomban, melyet a Győri Egyházmegyei Kincstár anyagaiból állították össze. Többek között Szent László koponyaereklyéjének hiteles másolatát és a Szent László kultusz legismertebb, a pogány kunokkal vívott kerlési csatában elrabolt magyar lány megmentését ábrázoló tablókat láthatják itt az érdeklődők. A történetről a Képes Krónika is említést tett. A tablók többsége a Székelyföld és a Felvidék templomaiban látható freskókról készített felvételekből nyújt válogatást.

Szent László kiállítás nyílt a Devecseri Páduai Szent Antal templombanMegnyitó beszédében Dr. Lukácsi Zoltán elmondta, hogy püspöki engedéllyel 5 évvel ezelőtt, 150 év után emelték ki az ereklyetartóból Szent László koponyáját. A legmodernebb eszközökkel, DNS mintavétellel és a legkiválóbb hazai és nemzetközi szakemberek közreműködésével történtek a vizsgálatok a tudósok imádságos hozzáállása mellett. A koponya hiteles másolata CT eljárás alapján készült el.

Az adatok alátámasztották az ereklye hitelességét. Megállapították, hogy a koponya egy 900-1000 évvel ezelőtt elhalálozott, 50-60 éves, erőteljes izomzatú, robosztus emberhez tartozott. A lefolytatott vizsgálatok jelentős pillanatai egy kiállítási tabló képein is megtekinthetők.

Szent László hatalmát Isten előtti felelősséggel gyakorolta, hazáját féltő, népét óvó, a bűnösökkel szemben irgalmas uralkodó volt, aki példakép magyar népünk előtt. A kiállítás célját abban fogalmazta meg dr. Lukácsi Zoltán, hogy az ismeretek gyarapításával járuljon hozzá a hit megerősítéséhez. A tudomány nem lehet istentelen, a vallásosságunk nem lehet tudománytalan. – hangsúlyozta előadásában a szép számban megjelent érdeklődők előtt.

Polgárdy Imre megnyitójában azt hangsúlyozta, hogy a kiállítás és annak helyszínéül választott templom az igazi, klasszikus értékeket jelenítik meg Szent László kiállítás nyílt a Devecseri Páduai Szent Antal templombanértéktévesztett, feje tetejére állított világunkban. Az a feladatunk, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akik keresik, de nem tudják eldönteni, hogy mi az igazi jó és mi a hamis, hogy mi az igazi érték és mi az értéktelen. Ehhez ad támaszt ez a kiállítás, amikor megemlékezik Szent László királyról, személyiségéről, tetteiről. Végül idézett Szent László király legendájából: „Isten, s minden lelki erénye az ő felségére irányult, megőrizte a királyi méltóságot, kinek-kinek megadta a magáét, Istent magáért szerette, … Hűséges és odaadó volt tehát a Teremtőhöz fogadalmakban és felajánlásokban, jóakaratú a népével, bőkezű a külföldiekkel, adakozott az alattvalóknak, irgalmazott a megkínzottaknak, s az elnyomottak hatalmas megszabadítója volt.”

A kiállítás megnyitóján jelenlévők egy filmet is láthattak az ereklye történetéről, Szent László királyunk első feltételezhetően Somogyvári nyughelyétől elindulva egészen a Győri Bazilika Héderváry kápolnájában történő elhelyezéséig. Szent László hermája hazánk harmadik legértékesebb ereklyéje a Szent Korona és a Szent Jobb után.

A megnyitó zenei közreműködői Johannné Székely Júlia és Johann Attila voltak.

A kiállítás fővédnökségét Bereczky Nóra a Veszprém Megyei Kormányhivatal Devecseri Járási Hivatalának vezetője vállalta.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető a Devecseri Páduai Szent Antal Római Katolikus templomban 2016. október 30-ig.

Sebő Ferencné

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »