Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került október hónapban a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat. A rendezvény idei mottója a „Szent Márton követői napjainkban” a Püspöki Konferencia a tours-i püspök és mai követői felé szeretné fordítani a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan a Szaléziánum szervezésében sokféle rendezvényen vehettek részt az érdeklődők.
A Szaléziánum Tea- és Kávéházában október 28-án megnyitották a Szent Márton tiszteletére rendezett kiállítást.
A tárlaton a Veszprémi Főegyházmegye összes Szent Márton titulusú templomáról készített történeti áttekintése kapott helyet fotókkal illusztrálva.
A Szaléziánumban azért is különösen fontos Szent Mártonról kiállítást rendezni, mert az épületet a XVIII. században Padányi Biró Márton kanonok – későbbi veszprémi püspök – építette, akinek védőszentje Szent Márton volt. A kutatómunka kapcsán olyan érdekességeket is megtudtunk, hogy például a balatonudvari templom oltárképén Szent Márton egy ritka ábrázolása látható, ahol az alkotó a püspököt imádkozás közben ábrázolta. Feltehető, hogy a festmény modellje Padányi Biró Márton veszprémi püspök volt, aki 1754-ben adományozta a festményt a reformátusoktól visszaszerzett templom számára  – mondta köszöntő beszédében Pálfalviné Ősze Judit igazgató.
A kiállítást Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa nyitotta meg. Megnyitó gondolataiban Szent Márton közösségformáló ereje kapcsán beszélt az Egyház kommunikációjának fontosságáról. Felhívta a figyelmet a Szaléziánumnak – mely a napokban ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját – a Veszprémi Főegyházmegye kommunikációjában betöltött szerepére. Beszélt a II. Vatikáni Zsinat eredményeiről, amelynek köszönhetően ma a tömegkommunikációs eszközöket az Egyház az evangelizálás eszközeként használja. A katolikus újságírók pedig prófétai feladatokat látnak el. Az Egyház híreinek közlése, megosztása fontos dolog, de a katolikus sajtóban mindig őszintének és nyíltnak kell lenni hangsúlyozta Károly atya.
Végezetül azt kívánta a jelenlevőknek, hogy vegyék észre a fényt, ahogy Szent Márton is, a fény pedig nem más, mint Krisztus.
A kiállításon megismerhetik Tours-i Szent Márton életét, az ünnepéhez köthető népszokásokat, de olyan különleges eseményeket is bemutatnak, mint amikor a Szent Márton Emlékév alkalmából Keszthelyen és Zalaszentmártonbam fogadták Szent Márton ereklyéjét.
A megnyitó után levetítették a A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete című filmet, mely Mártonnak az életét kíséri végig, savariai születésétől, megtérésén, majd évtizedekig tartó térítő munkáján át haláláig. Rajta keresztül ismerhetjük meg a kort, a Krisztus utáni 4. századot, illetve a keresztény hit és gondolkodás terjedését, világvallássá emelkedésének folyamatát.
A kiállítás a Szaléziánum Tea- és Kávéházában év végéig tekinthető meg.
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »