A Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház búcsúját szeptember 27-én tartották. A búcsúi nagymisét Nagy Károly apátkanonok, a Bazilika plébánosa mutatta be, vele együtt koncelebrált dr. Varga István rektor és Brenner József spirituális atya, Felker Zsolt káplán, valamint nyugalmazott lelkipásztorok.

Azért gyűltünk itt ma össze, hogy Szent Mihály közbenjárását kérjük – kezdte szentbeszédét Nagy Károly apátkanonok. Ma Egyházunk nem csak Szent Mihályra emlékezik, hanem a másik két főangyalra Szent Gáborra és Szent Rafaelre is. Ha külön-külön megnézzük a cselekvésüket, akkor azt látjuk, hogy Szent Mihály a mennyei seregek vezére, Egyházunk oltalmazója és védelmezője. Szent Gábor a legfőbb követ, az égi titkokat küldi felénk rajta keresztül az Isten. Szent Rafael a testi bajoktól való védelmezésre hivatott.

Bátran adjuk át magunkat hitünkön keresztül Szent Mihály arkangyalnak, hogy védőpajzsával, kardjával mentsen minket, hogy Európa szívében oltalma alatt a hitnek az igazságnak és Isten szeretetének legyen hirdetője a magyar nép – zárta gondolatait Nagy Károly apátkanonok.

A Szent Mihály Főplébánia egyházközsége minden évben zarándoklatot szerveznek. Pár évvel ezelőtt az olaszországi Garganoba zarándokltak el a Gargano-hegyhez, Szent Mihály főangyal megjelenésének helyére. Innen hozott egy márvány Szent Mihály szobrot, melyet a szentmise végén körmenetben hordoztak és kérték Szent Mihály arkangyal közbenjárását. Majd Nagy Károly apárkanonok a hagyományoknak megfelelően a Szentháromság téren összegyűlt pásztorokat is megáldotta.

A hagyomány szerint 490-ben egy gazda Gargano-hegy oldalában legeltette marhacsordáját, s észrevette, hogy a legszebb bikája elkóborolt. Hosszas keresés után egy barlangban talált rá, a bika ott térdelt. Haragjában kapta az íját és rálőtt az állatra, de a kilőtt nyílvessző visszafordult és őt sebezte meg a lábán. Megjelent neki Szent Mihály főangyal és ezt mondta: „Én vagyok Mihály főangyal, és mindig Isten színe előtt állok. Ez a barlang az én szent helyem, én magam választottam; én őrzöm és vigyázok rá… Ott, ahogy szétnyílik a szikla, bocsánatot nyernek az emberek bűnei… Amit ott kértek imádságban, megkapjátok. 

A szentmise után tovább folyatódott az ünnepi program. A Szentháromság téren gyermekeknek szóló előadások és vásár várta az érdeklődőket. A Szaléziánumban kézműves foglalkozásokat tartottak, valamint az intézmény kertjében a IV. Károly Cserkészcsapat programja is helyet kapott. Volt népi játszótér, lovagi torna és íjászat is. Vásárfiának kavicsot lehetett festeni, volt tudáspróba szentek életéhez kapcsolódóan. A “Rosa Mystica – Titkosértelmű Rózsa” című kiállításhoz kapcsolódóan tizedes rózsafüzért készíthettek a gyerekek.

 [simpleviewer gallery_id=”983″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »