Szent Mihály Főangyal Bazilikánk és Veszprém város védőszentje. Ünnepnapja szeptember 29-e, búcsúját az ünnepnapot megelőző hétvégén tartották.

Az ünnepi szentmisét szeptember 25-én, vasárnap fél 11-kor mutatta be dr. Márfi Gyula érsek a Bazilikában. Szentbeszédében feltette a kérdést vajon elfogadjuk –e mi az angyalok létezését, szoktuk-e kérni őrangyalunk segítségét?

Az angyalok lelkek, nincs testük ezért általában nem láthatjuk őket, de ez nem jelenti azt, hogy nem léteznek. Érsek úr felhívta a hívek figyelmét, hogy a testet és a lelket nem szabad szembe állítani. Nem mondhatjuk, hogy a test önmagában rossz és nem eshetünk abba a hibába sem, hogy azt mondjuk: hiszem, ha látom. Az angyalok isteni erővel rendelkeznek. A rossz angyalok nem ismerték fel Isten határtalan szeretetét, ezért elutasították, hogy neki szolgáljanak. A jó angyalok ezzel szemben fölmérik és elismerik az Igazságot, ezért alázattal szolgálják az Isten szándékait, mindenekelőtt az embereknek az üdvösségét. A Szentírás több helyen is rávilágít, hogy alázat nélkül nem lehet naggyá válni. Ha alázattal tudjuk felebarátaink üdvösségét szolgálni, és le tudjuk küzdeni az önzést, a magunkba zártságot, akkor mi is hasonlóvá tudunk lenni az angyalokhoz – mondta Márfi Gyula.

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály Főangyal a mennyei seregek vezére, akik Isten oldalán harcolnak a lázadó angyalok, azaz a gonosz lelkek ellen. A kétnapos rendezvénysorozat keretében a látogatók vezetett tárlaton keresztül nyerhettek betekintést az angyalok világába Szabó Virág szobrászművész Mindennapi angyalaink című kiállításában a Szaléziánum időszaki kiállítótermében. A gyerekek kézműves foglalkozás keretében ismerkedhettek az angyalokkal és a Mihály naphoz kapcsolódó népszokásokkal.

A Jelenések Könyve tanúsága szerint a végítéletkor az általa eltiport és lándzsájával átszúrt Sátán láncait Szent Mihály arkangyal a végítéletkor feloldozza és hagyja, hogy kitombolja magát a Földön. A Laczkó Dezső Múzeumban Az utolsó ítélet angyala címmel nyílt kamara-kiállítás a védőszent búcsúünnepe alkalmából.

Szent Mihály jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, mint ahogyan ő maga is. Isten iránti hűsége megingathatatlan, éppúgy mint a magyar történelem jeles alakjának Kinizsi Pálnak, akinek történetét a Kabóca Bábszínház előadásában tekinthették meg kicsik és nagyok. A IV. Károly cserkészcsapat szervezésében pedig lovagi tornán vehettek részt a gyerekek a Szaléziánum udvarán.

A magyar néphagyományban Szent Mihály arkangyal ünnepe a betakarítás befejezésének jelképe. A néphagyományok felelevenítése érdekében Vastag Ricsi, azaz Vastag Richárd néptánc pedagógus, a „Népművészet Ifjú Mestere” Jáccóházában ismerkedhettek az érdeklődők a paraszti kultúra régi gyermekjátékaival, táncaival és népdalaival. A Színházkertben pásztorkutya-bemutató és birkaterelés, a Vár utcán és a Szentháromság téren népi kirakodóvásár színesítette a programot.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »