A veszprémi Bazilika Főszékesegyház védőszentjére, Szent Mihály arkangyalra emlékeztek a múlt hétvégén Veszprémben.  Az érsekség és a város immár hatodik alkalommal rendezték meg közösen a város védőszentjének ünnepét. A kétnapos programsorozat legfontosabb eseményére, az ünnepi búcsúi szentmise volt, amelyet dr. Márfi Gyula érsek Nagy Károly apátkanonok plébánossal, Felker Zsolt káplánnal, Brenner József spirituális és Ebele Ferenc atyával kispapjai asszisztenciájával közösen mutatta be.

Az ünnepre újabb műalkotással gazdagodott a Szent Mihály Bazilika Főszékesegyház. Hanis Mihály farkasgyepűi faszobrász Szentháromság domborműjét áldotta meg az érsek. Szentbeszédében a főpásztor arról beszélt, hogy komolyan kell vennünk a Sátán létezését. Arra buzdította a megjelenteket, hogy küzdjünk ellene, ahogy Szent Mihály is tette, mert a Sátán ma is működik surranó tolvajként, ordító oroszlánként és a hazugság atyjaként. A Sátán ellenségeskedést szít az emberek között. Szeretet nélkül azonban az élet értelmetlenné, élhetetlenné válik.

Szent Mihály, Gábriel és Rafael arkangyalok és az angyalok közbenjárását kérve közösen imádkoztak azért, hogy ne engedjük a Sátánnak félrevezetni magunkat.

A szentmise végén dr. Márfi Gyula érsek búcsúi áldásban részesítette a jelenlevőket, majd a Szentháromság téren felállított színpadon megáldotta az összegyűlt pásztorokat. A néphagyományok szerint Szent Mihály napján a pásztorok a Szent György napkor kihajtott állatokkal számolnak el.

A szentmise után tovább folyatódott az ünnepi program. A Szentháromság téren néptánc együttesek, gyermek előadások és vásár várta az érdeklődőket. A Szaléziánumban kézműves foglalkozásokat tartottak, valamint az intézmény kertjében a Veszprém Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda Nyitott udvar programja is helyet kapott. Volt népi játszótér, lovagi torna, gyertyamártás és íjászat is. Vásárfiának Szent Mihály arkangyalt ábrázoló szárnyas oltárt lehetett készíteni. Az Ars Sacra – Sacra Liturgia című kiállításhoz kapcsolódóan miseruhát díszíthettek a gyerekek.

[simpleviewer gallery_id=”645″]

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »