Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet azIMG_8609 autizmusra és az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint világszerte. Ebből az alkalomból számos rendezvényt szerveztek Veszprémben is. A Szent Mihály Bazilikában április 3-án, vasárnap délelőtt Takáts István atya, a Padányi Katolikus Iskola lelki igazgatója mutatott be szentmisét, melyet az autistákért, hozzátartozóikért és segítőikért ajánlott fel. Felhívta a figyelmet rá, hogy kérjük Isten közbenjárását, hogy észrevegyük ezeket az embereket és hozzátartozóik erőfeszítéseit, hogy mi is segíteni tudjunk nekik. Hangsúlyozta, hogy az Isteni Irgalmasság vasárnapján fontos tudnunk, hogy „Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,40)

Április 2-án, az autizmus 2007-ben meghirdetett ENSZ világnapján a Vatikánban Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsának elnöke üzenetet tett közzé.

Az üzenet A reménység alkotói és tanúságtevői címmel jelent meg, és a hit jegyében bátorítást kíván nyújtani elsősorban az autizmus jelenségétől érintett személyeknek, a családtagjaiknak és mindazoknak, akik a megsegítésükben elkötelezetteknek illetve a tudósoknak, akik óriási erőfeszítéseket tesznek az autizmus okainak a felderítésében.

„Az autisztikus spektrum zavarral élők esetében elsődleges fontosságú a remény ápolása, hiszen magát a jelenséget sokszor nehéz felismerni” – olvassuk az üzenetben. „További feladat az érintett személyek szégyenérzet nélküli elfogadása és befogadása a családokban és a közösségekben, iskolákban és munkahelyeken. Lelki-spirituális fejlődésük érdekében szükségük van személyes kísérésre. Nem hiányozhat azonban minden ember elkötelezettsége a befogadás, a szolidaritás, a konkrét segítségnyújtás terén. Szükség van a különféle érdekelt munkaterületek szövetségére, mint az egészségügyi, nevelői-oktatói szférák összehangolt tevékenységére, hogy gyarapítsuk az autista személyek önállóságát.” A Pápai Tanács üzenete utal a Ferenc pápának 2014. november 22-én az autista gyermekek és családtagjaik körében tett látogatására, amikor kijelentette: „Az alacsony jövedelmű családok körében is meg kell teremteni a segítés, a támogatás, a teljes és hozzáférhető szolgálat hálózatát mindenki számára.” Az irgalmasság mostani szentévében különösen is fontos a megsegítés és a szolidáris befogadás újrafelfedezése” – írja üzenetében Zimowski érsek.

Az autizmus, jóllehet már az ókor időkben is leírták, a mostani időben lett ennyire közismertté, amikor az utolsó negyven év alatt az autisták száma megtízszereződött. A szakmai szervezetek becslése szerint ma a világon több tízmillió ember él autizmussal, azzal a széles spektrumú, változatos formában jelentkező fejlődési zavarral, amelynek következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül. Az adatok szerint a föld lakosságának közel fél százaléka érintett, vagyis minden kétszáz emberből egy autista. Ellen Notbohm a Tíz dolog, amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál című könyvében ezeket a megfontolandó sorokat írja az érintett gyerekek nevében: „Először is és mindenekelőtt – gyerek vagyok. Autizmussal élek. Elsősorban nem „autista” vagyok. Az autizmusom a teljes személyiségemnek pusztán egy része. Nem határozza meg, milyen ember vagyok. Gondolkodó, érző, sokféle tehetséggel megáldott lény. Próbáld az autizmusomat nem egy képesség hiányaként, hanem egy másfajta képességként felfogni! Ne az autizmus húzta határokat nézd, hanem a sok jót, amit kaptam tőle!”

Magyar Kurír

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »