Mi és miért történik a szentmisében?

A szentmise lehetővé teszi, hogy jelen legyünk az Istennek tetsző legszentebb áldozatnál, és részesedjünk az önmagát Nekünk adó Jézus Krisztus életéből, hogy az Ő élete legyen bennünk.

A szentmisében teljesítjük be Jézus akaratát, aki az utolsó vacsorán megáldotta a kenyeret és a bort, és új értelmet, lényeget adott nekik, majd ezt mondta tanítványainak: “ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!”.

Az apostolok ezt a fontos gesztust őrizték a kezdetektől fogva. Kenyértörésnek nevezték azt, amikor összejöveteleiken a kenyér és bor fölött hálát adtak, megismételték Jézus szavait és ettek a kenyérből és ittak a borból: részesültek Krisztus testéből és véréből. A kenyértörés előtt a szemtanúk elmesélték, miket tanított és tett Jézus. Ebből a két mozzanatból alakult ki a mise két része, az igeliturgia (a Szentírás felolvasása és magyarázata: mit tett Isten értünk) és az áldozat liturgiája (a kenyértörés későbbi neve).

A szentmise részeivel itt ismerkedhetsz meg lépésről lépésre: https://katolikus.hu/cikk/a-szentmise

 

Misevlog

A Misevlog rövid, frappáns videóiban számos kérdésre választ kaphatsz a szentmiséről, a liturgia érdekességeiről és tudnivalóiról Fábry Kornél atyától. A sorozat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lelki előkészületének részéként jött létre.

1. évad – link

Miért vetünk keresztet, mitől szent a lecke, kik áldozhatnak? A Misevlog rövid videóiban számos kérdésünkre választ kapunk, melyek a szentmise kapcsán hívőben és nem hívőben egyaránt felmerülhetnek.

2. évad – link

A Misevlog második évadában az ünnepi liturgiákkal kapcsolatos kérdéseinkre keressük a választ, így például arra, hogy miért éjfélkor van az éjféli mise, hogyan fér meg az ünnepben a szenvedés vagy miért pünkösd az Egyház születésnapja.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »