Tájékoztatás

2022.03.18., Hírek rovat

A Veszprémi Főegyházmegye által megújítandó érsekségi épületek tárgyában – a Kohár Kolos magánszemély által – meghirdetett lakossági fórumra meghívó érkezett a Főegyházmegye főpásztora részére. 

E tárgyban tisztelettel tájékoztatjuk a közvéleményt a következőkről:

Az egyház belső jogrendje szerint a Szent Liturgia ünneplését és a Szent Liturgia ünnepléséhez kapcsolódó rendet, az Egyházi Törvénykönyv egy személyben az Egyházmegye főpásztorának jogaként és felelősségeként jelöli meg. Természetes, hogy az adott Főpásztor mindig az ide vonatkozó állami törvények előírásának figyelembevételével kell, hogy meghozza döntését. Ezek alapján az aláírás-gyűjtéssel és a lakossági fórummal kapcsolatos szervezkedés és meghívás értelmezhetetlen, mint ahogy a – tények és tervek ismeretének hiányán alapuló – felhívásban megfogalmazott rombolásra, társadalmi konszenzusra és egyeztetésre, valamint a közpénz felhasználásra vonatkozó megjegyzések is.

A felújítási munkálatok előkészítése alatt a műemléki kutatás, régészeti feltárások, valamint a tervezés is a szigorú szakmai, építészeti és jogi szabályok és előírások maximális betartásával történtek és fognak megtörténni, folyamatos ellenőrzés és dokumentáció mellett, elkerülve a korábbi felújítások hiányosságait. Mintegy száz neves szakember (kutató, művészettörténész, régész, tervező, művész) munkája, szaktudása áll a feltáró, előkészítő és tervezői munkák mögött. Ezeknek részleteit megismerni, átlátni egy mindennapos, intenzív, operatív együttműködés révén lehet csupán.

A munkálatokkal kapcsolatban egy folyamatosan frissülő közösségi oldal kezdi meg működését, ahol ez a sokak érdeklődésére számot tartó, a múltat eddig még nem ismert módon megvilágító és életre keltő folyamat követhető lesz. A Főegyházmegye vezetője a meghirdetett fórumon nem vesz részt, emellett szervezőjének és egy – az állításait szakmailag megalapozó – kísérőjének felkínálja a lehetőséget egy – szorosan szakmai alapon nyugvó – személyes találkozón történő megbeszélésre.

Reményeink szerint a felkínált szakmai találkozó és a meginduló publikus tájékoztatási csatornák lehetőséget nyújtanak majd a hangulatkeltő híresztelések megfelelő helyen történő kezelésére.

Veszprémi Főegyházmegye

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »