Dr. Mail József apát-plébános szolgáltatta ki 28 sármelléki és alsópáhoki fiatalnak a bérmálás szentségét az alsópáhoki Szent Kereszt felmagasztalása-templomban május 28-án, szombaton. Az ünnepélyes szentmisén koncelebrált Bóka Tibor alsópáhoki plébános, Farkas László dióskáli plébános, Árus-Kovács Gábor nemesszalóki plébános, Tódor Szabolcs búcsúszentlászlói plébános.

A szentmise elején dr. Mail József apát-plébános így köszöntötte a megjelenteket: „Nagy örömmel jöttem ide Alsópáhokra érsek atya megbízásából és szolgáltatom ki a bérmálás szentségét a fiataloknak, akik elérkeztek a felnőtt kor küszöbéhez. Reméljük a Szentlélek megerősít benneteket ebben a mai furcsa időben és korban, ahol oly sokféle ideológia és elmélet kap lábra.”

Főtisztelendő Bóka Tibor alsópáhoki plébános a bérmálási liturgia elején bemutatta a felkészült bérmálkozókat, majd ezt követően kérte, hogy apát-plébános úr szolgáltassa ki a bérmálás szentségét.

Dr. Mail József úgy fogalmazott prédikációjában: „Sokszor elfelejtjük azt, hogy valaki által lettünk keresztények, nemcsak a pap miatt, aki elvégezte a szertartást, hanem a jó szüleink, a keresztszüleink miatt lettünk jó keresztények, akik gondoskodtak rólunk. Garanciát vállaltak arra, hogy minket keresztény módon nevelnek majd. Most bebizonyították ezt a kötelezettségüket, megköszönöm, hogy gyermekeiket keresztény módon nevelték, ami nem volt bizonyára könnyű ebben a mai nehéz korban. Az Egyház marad, aki hirdetni tudja a krisztusi örömhírt. Mi öntudatosan vállaljuk, hogy keresztények vagyunk, tudjuk, hogy miben hiszünk, hogy miért hiszünk.”

A homíliában elhangzott: Ebben a furcsa, nehéz korban még inkább keresztényeknek kell lennünk és tanúságot kell tennünk a hitünkről. Mindebben pedig nagy szükség van a Szentlélek erejére!

A szentbeszéd után a bérmálkozó fiatalok az egyházi közösség jelenlétében megújították keresztségi ígéreteiket, majd a Szentlélekhívó imádság következett. Dr. Mail József ezt követően szent krizmával kente meg a bérmálkozók homlokát.

A szentmise végén köszönetet mondtak mindazoknak, akik segítették a felkészülést, a bérmálási szentmise előkészületeit és szebbé tették a közös ünnepet.

Imádkozzunk a bérmálkozókért!

Fotó/szerző: Halász Gábor

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »