Nagyboldogasszony ünnepén dr. Udvardy György érsek az ajkai Jézus Szíve templomban mutatott be szentmisét. Vele együtt koncelebrált dr. Takáts István érseki helynök, Bakos Frigyes kanonok, esperes-plébános és Simon László káplán.

A szentmise kezdetén Bakos Frigyes kanonok-plébános felidézte az elmúlt évek során elkészült felújításokat, melyeknek köszönhetően a templom szinte teljesen megújult Ajka városának, a Magyar Államnak, Veszprémi Érsekségnek és a hívek adományainak köszönhetően. Köszönetét fejezte ki a támogatóknak, majd beszámolt az egyházközség területén tervezett további felújítási tervekről.

Érsek atya köszöntésében hangsúlyozta, hogy a templom nem csak egy épület, hanem az Isten hajléka, aki itt lakozik közöttünk. Amikor megújítjuk a templomot, az mindig a lélek tisztulásával is együtt jár – mondta.  

Az ünnepi szentmisén a templombelső és a teljes felújításon átesett orgona megáldására került sor.

Szentbeszédében főpásztor égi édesanyánkról beszélt, aki testestől lelkestől felvétetett a mennybe és közbenjár értünk, példát ad számunkra. Ő az, aki ismeri az Istent, aki bízik benne, aki látja, hogy Isten terve akarata megvalósul és ez az ember számára jó. Ezt az engedelmességből ismerhetjük fel. Hangsúlyozta, hogy az engedelmesség nem félelemből, hanem szeretetből fakad. 
Felhívta a figyelmet, hogy legyen bátorságunk bízni Isten jóságában, bízni az Ő tanításában, parancsaiban és Mária módjára meghallgatni, befogadni szívünkbe, megcselekedni, amit kér, hogy aztán majd Mária módjára magasztalni tudjuk az Istent, ahogy az evangélium meghívott bennünket.

Németh Noémi beszámolója szerint az ajkai Jézus szíve templom orgonáját 1986-ban a budapesti Aquincum Orgonagyár készítette. Apróbb javítási munkálatok voltak már a hangszeren az eltelt időszakban, de most először kapott egy teljes nagygenerált.

Péntek Gergely Sarkadról érkező orgonaépítő irányításával Treitl Erik és Garancsi István orgonistanövendékek, valamint Elischer Balázs orgonaművész, a templom kántora 6 napon át dolgozott kb. 70 munkaórán át. Az anyagi forrást munkájukhoz a Filharmónia Magyarország pályázata biztosította.

Az eltelt több mint 3 évtized alatt nagyon sok por és korom ült meg a hangszer belsejében, így az egyik legfontosabb feladat annak kitisztítása volt. A templom orgonája 1140 síppal rendelkezik két manuálra és egy pedálra elosztva. Ezeket egyesével kiemelték, kitisztították és a mechanikai hibákat is kijavították. A sípok közül a legkisebb 1 cm és pár gramm tömegű, míg a legnagyobb 2,5 méter és kb. 40-50 kg, így ez fizikailag sem volt könnyű feladat!

A híveknek a felújítás alatt sem kellett lemondaniuk az orgonazene hangjáról, hiszen a munkálatokat úgy tervezték meg, hogy minden szertartáson megszólalhasson a hangszerek királynője!

Vannak még további munkálatok, amit szeretnének elvégeztetni az orgonán, ezért egy alapítvány létrehozását is tervezi az egyházközség az orgona javára, hogy egy igazi koncertorgona válhasson ebből a hangszerből.

A szentmisén közreműködött a Jézus Szíve kórus.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »