Csonka Ibolya Natura et religio című kiállítása 2012. szeptember 15-én délután nyílt meg a Szaléziánumban.

Pálfalviné Ősze Judit igazgató bevezetője után Dr. Márfi Gyula érsek nyitotta meg a tárlatot. Elmondta, hogy bár sokak szerint nincs és nem is lehet szakralitás a művészetben, hiszen mind a festő, mind a tárgya profán, Csonka Ibolyának még a természet ihlette képei is szakrális jelentést hordoznak, szeretetet, alázatot, áhítatot sugallnak a képek. A kiállítás címe, a Natura et religio (Természet és vallás), sem véletlen – tette hozzá –, mert akik Istenhez igazán közel állnak, azok a természettel is közeli viszonyban vannak. Elég Assisi Szent Ferencre és az ő Naphimnuszára gondolnunk, ahol bátyánk a Nap, nővérünk a Hold, testvérünk a Tűz, húgunk a Víz, öcsénk a Szél szerepel, és az egész teremtett világ dicsőíti az ő Istenét. Ma, amikor a világot újra szakralizálni kell, bele kell vinni a szentet a profánba, erre jó példa Csonka Ibolya művészete. A megnyitón a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola tanárai és növendékei teremtettek ünnepi hangulatot játékukkal.

Csonka Ibolya kiállított alkotásai a kép készítési technikája alapján három kategóriába sorolhatók: olajfestmények, tűzzománcok és ikonok. Az olajfestmények jellemzően természeti témájúak (például Pipacsok és kékek, Bogáncs, Napraforgók), harmonikus színvilágú, finom munkák, és a természet tisztelete, szeretete hatja át őket. A tűzzománc technikával készült képek (például A Föld, Zúzmara, Atlanti óceán) szintén természeti ihletésűek. Az ikonok pedig a régi nagy bizánci ikonfestőket idézik fel témájukban és színvilágukban is (például Kazanyi Istenszülő, A Jel, Eleusza, Mihály arkangyal). Csonka Ibolya ikonfestészete méltó folytatása a hagyománynak, a képek megállják a helyüket bármely templomban vagy más szent helyen egyaránt. (Bővebb információ az alkotórólwww.csonkaibolya.hu weboldalon található.)

Az eredeti és sokoldalú művészi tehetségről tanúbizonyságot tévő kiállítás október 7-éig tekinthető meg a Szaláziánum – Érsekségi Turisztikai Központban keddtől vasárnapig, 10-17 óráig. Szerdai napokon pedig 15-17 óráig maga az alkotó tart tárlatvezetést képei között az érdeklődőknek.

Szikra Ágnes

http://www.vehir.hu/cikk/2012-09-17/termeszet_es_vallas_egysege.html

[simpleviewer gallery_id=”83″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »