A Bakony-Balaton Német-Magyar Konferencia című tudományról, turizmusról és vidékfejlesztésről szóló veszprémi előadássorozat kísérőrendezvényeként nagyszabású grafikai és festészeti kiállítás nyílt Szent László névünnepén a Veszprémi Érsekség kommunikációs és turisztikai központjában, a Szaléziánumban.

A tárlat Hommage a’ Albrecht Dürer címmel Filep Sándor festőművész alkotásaiból tár a látogatók elé egy tematikus válogatást a galériában.

Az eseményt megelőzően a Szent Mihály-bazilikában Márfi Gyula érsek ünnepi szentmisét celebrált, a vendégekre tekintettel német és magyar nyelven. Szentbeszédében Boldog Gizelláról, a magyar és a német nép közös szentjéről szólt. Szent László ünnepére utalva kiemelte: a közös vonás Boldog Gizella és Szent László között az, hogy mindkettőjük életében nagy szerepet játszott a politika és a vallás, de ezek nem voltak ellentétben egymással, hanem kiegészítették egymást. Ennek kapcsán kiemelte: fontos, hogy a kellő egyensúlyt megtalálják a népek a politika és a vallás kapcsolatában. Sem az államegyháziság, vagyis a teljes összeolvadás nem helyes, sem a teljes szétválasztás – hangsúlyozta a főpásztor.

A szertartás után orgonakoncert következett Zsilinszky Cecília és Kruppai Tamás művészek közreműködésével, majd a Szaléziánumban megnyitották Filep Sándor festőművész tárlatát. Bevezetőként a szervezők nevében az Észak-balatoni Polgári Klub elnöke, Belinszky Katalin köszöntötte a megjelenteket, majd Szabó Sándor gitárművész improvizációi csendültek fel.

A szerző alkotásait Melocco Miklós méltatta, kifejezve, milyen hatalmas szakmai tudás tükröződik grafikáin és festményein, melyekkel a XV-XVI. század fordulóján élt alkotó, a német reneszánsz legismertebb képviselője, Dürer előtt tiszteleg. Emlékeztetett a görög-római képzőművészeti kultúra és az alkotói minőség magas voltára, s aztán arra, hogy később – úgy tűnik – mintha a tanítható tudás megszűnt volna, eltűnt volna, s a reneszánsszal éledt újra ismét. Ahogy beszélünk poeta doctusról, úgy elmondható Filep Sándorról, hogy pictor doctus. Miért fontos, hogy a festő mindent tudjon szakmájában? Azért, hogy elhiggyék neki, amit mond. Ez a hiteles művészet alapja – hangzott el Melocco Miklós beszédében.

A tárlat – melyen Dürer szellemében született alkotások láthatók – július 23-ig tekinthető meg a Szaléziánumban.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »