A nyáron elmaradt templom búcsú, az új tetőzet felszentelése, valamint a tanév eleji, Veni Sancte alkalmából is tartott vasárnapi szentmise főcelebránsa dr. Udvardy György érsek volt. Vele együtt mutatta be a szentmisét Szijártó László esperes, plébános, valamint Bali Tibor külsővati plébános, helyettes esperes. Szentbeszédében a főpásztor Isten fontosságát, első helyre való emelését, és az aszerinti cselekvést hangsúlyozta.

A tavalyi évben fennállásának 70. évfordulóját ünneplő plébánián élő, aktív és tevékeny egyházközség működik, ahol kicsik és nagyok egyaránt kiveszik a részüket a vallási élet gyakorlatából és a plébánia területén lévő munkákból.

Dr. Udvardy György érsek mielőtt megáldotta a felújított tetőzetet elmondta, hogy mindig meghatározó az első találkozás, ő pedig örömmel jött Pápára ehhez a közösséghez. A főpásztor beszédében kiemelte, hogy “amikor egy közösség valamit felújít, épít, akkor ebben a közösségnek az élni akarása mutatkozik meg. Mi úgy tekintünk az épületekre, mint eszközökre, mint olyan körülményekre, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a közösség élni tudjon, a hivatal működni tudjon, hogy a plébánosnak méltó lakhatása legyen, s minden olyan közösségi funkció, amit el kell végezni, azt ki tudja szolgálni az épület. Más az, amikor egy templomról van szó, hiszen az Isten hajléka. Amikor az Isten hajlékát akarja megújítani az ember, azt nagyon nagy alázattal teszi, mindig a legszebbet, legjobbat akarja, mert meg akarjuk becsülni, hogy az Isten itt lakik közöttünk. Egy ilyen ünnep a hála és a köszönet ünnepe is egyben. Köszönjük mindenki munkáját, aki anyagilag és szakmailag támogatta ezt a felújítást” – fogalmazott az érsek.

Szijártó László esperes, plébános köszönetét fejezte ki a Veszprémi Érsekségnek és Pápa Város Önkormányzatának a nagylelkű anyagi támogatásért. A felújítási munkálatok június közepén kezdődtek a tetőn és július vége felé fejeződött be. A munkálatok 4,5 millió Ft-ba kerültek, ebből 1,9 millió Ft támogatást Pápa Város Önkormányzata biztosított, 1 millió Ft-ot a Veszprémi Érsekség, míg a fennmaradó összeget a hívek adományaiból finanszíroztuk. A plébániához tartozó filiákon is történtek munkák. Borsosgyőrön a közösségi terem padozatát újították meg önerőből, Nagyacsádon pedig szintén a közösségi terem padozata újult meg – mondta el László atya.

Az ünnepségen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester is, aki mint mondta, amikor az önkormányzat és a plébánia együttműködéséről van szó, azt a szokást folytatják, amit még dr. Kovács Zoltán kezdett meg, amikor polgármester volt.
-A katolikus közösséggel való együttműködésnek sok szép eredménye van, és újabb és újabb fejezetei lesznek ezekben a hónapokban. A Mária Út Egyesület részére egy pápai zarándokszállás kialakításán dolgozunk – mondta el a polgármester, aki hozzáfűzte, ő 16 évvel ezelőtt a Szent József Kápolna alapkőletételén találkozott először dr. Márfi Gyulával.
A polgármester reményét fejezte ki, hogy a nemrégiben kinevezett érsekkel is együtt tudnak építkezni mind lélekben, mind erőben és hitben – emelte ki dr. Áldozó Tamás.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte a szép számban megjelenteket.
-1990 után a katolikus egyház építkezésbe kezdett a várossal együtt, nemcsak lelkileg, hanem fizikálisan is: létrejött a katolikus iskola és óvoda. Közben zajlottak a templomépítések, felújítások. Amikor egy új következik be, akkor az ember várakozással teli. Így vagyunk az új érsekkel is, aki most a pápai közösséghez jött el, ami nagyon megtisztelő számunkra -emelte ki, majd köszönete kinyilvánítása mellett jó együttműködést kívánt a helyi közösségekkel.

A szentmise zenei szolgálatát a Szent Benedek Kórus látta el, majd ezt követően Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara adott nemzeti tematikájú koncertet, végül agapéra invitálták a híveket.

forrás és fotó: papa-ma.hu

86012407IMG_9178
Screenshot_2019-09-25 Megáldották a plébánia felújított tetőzetét a Tókertben Pápa Ma(1)
IMG_9185
Screenshot_2019-09-25 Megáldották a plébánia felújított tetőzetét a Tókertben Pápa Ma(3
Screenshot_2019-09-25 Megáldották a plébánia felújított tetőzetét a Tókertben Pápa Ma
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »