A Veszprémi Főegyházmegyében Darnai János Sümegen, Megyesi Ferenc Várpalotán celebrálta első szentmiséjét és újmisés áldásban részesítette a jelenlevő papokat, családtagjaikat és a híveket. Az újmiséseket Sümegen Nagy József főesperes, plébános, Várpalotán Fodor Balázs érseki tanácsos, plébános és az egyházközség tagjai is köszöntötték.

Sümegen Rédey János sümegcsehi kisegítő lelkész atya mondott szentbeszédet. Megyesi Ferenc újmiséjén Nagy Károly apátkanonok mondott homíliát. Beszédükben a papi hivatásról és a papi szolgálat legfőbb feladatairól szóltak.

Ma sok pályán könnyű érvényesülést, magas fizetést, kényelmes munkát ajánlanak a fiataloknak, így csalogatva őket, mutatott rá Rédey János atya. Az Úr Jézus azonban mást mond: Aki követni akar engem, minden nap vegye fel keresztjét, s úgy kövessen engem… Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé…Ha engem üldöztek, tieteket is üldözni fognak… Aki apját vagy anyját jobba szereti, mint engem, az nem méltó hozzám… Miattam bíróságra és börtönbe hurcolnak titeket… Mégis milyen sokan megértették és elfogadták az idők kezdete óta Krisztus üzenetét és hívását és követték őt áldozatvállaló lelkesedéssel, emlékeztetett. Manapság a keresztény kultúrában nevelkedett és magabiztossá vált ember elkényelmesedett, elszokott a küzdelemtől, kitartása meggyengült, nemigen vállalja az áldozatokat. Ezért a világ megmentésre szorul, mutatott rá az atya. Tanulni kell az elrontott múltból, hogy ismét szebbé, jobbá tehessük a jövőt, buzdított.

Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa megszívlelendő jótanácsokkal bocsátotta papi hivatása útjára 11. tanítványát, aki a papság szentségében részesült. Felhívta a figyelmet rá, hogy a pap életében fontos, hogy észrevegye a világban a szépséget, hiszen a világot Isten teremtette. Néri Szent Fülöp is így imádkozik a bogáncsot látva: Ó Isten mily csodálatos vagy te, hogy ez a bogáncs ilyen szép! Ezzel szemben az emberek többsége először azt veszi észre, ami kellemetlen benne, hogy szúr. Az emberek hajlamosak a papnak is csak a hibáit látni és nem veszik észre benne a lelket, a szépséget, az Isten arcát. A hamis vádaskodások ellen idézte a szentírási szakaszt: … annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben (Lk 10,20). Megyesi Ferenchez szólva kiemelte, hogy a papokat Isten egy közösség élére állította. Azért állított oda téged, hogy vezető légy, de nemcsak egy díszes miseruhát öltöttél fel magadra, hanem a szolgáló kötényt.  Ne felejtsd ezt a gondolatot: Hisz az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem, hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért (Mk 10,45). Befejezésül arra buzdította, hogy ne hanyagolja el a megkapott kegyelmet. A legfontosabb, hogy az imádság embere legyen.

A felszenteltek a Küldött újságban vallanak hivatásukról: – link.

Toldi Éva/Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Sümeg – Toldi Éva

[simpleviewer gallery_id=”570″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »