DSCF03272016. július 30-án számtalan érdeklődő jelenlétében szentelte fel Simon János plébános Csékúton  /ma Ajka Padragkút/ a valamikori katolikus templom tornyának a szobrát. Immár legendává vált a torony, amelynek története a régmúltban kezdődött. Akkor ugyanis mikor a templommal egybe építve elkezdte a csékúti  katolikus hívek szolgálatát. Ablakai aztán láthattak elvonulni falai alatt törököt, labancot, németet, oroszt, de 1941-ben, legalább is hajójának a sorsa megpecsételődött.

A templommal kapcsolatosan több kutatásban, leírásban és visszaemlékezésben olvashatunk. Építésének idejét minden dokumentum középkoriként említi. Középkori eredetére utalnak az építési jellegzetességei. Vaskos tömör, támfallal megerősített hajója, ablakai és a torony építési arányai is román kori jegyeket viselnek.

  1. december 26-án mondta el itt az utolsó misét Molnár Lajos plébános.

1941 tavaszán a devecseri  hatóság  bezáratta, mert a déli fala megdőlt, megindult, de azért 1950-ig még dacolt az idővel.

Bezárás után az istentiszteleteket az iskolában tartották. Szombatonként a lányok és asszonyok a tanítói asztalra helyezett, a templomból megmaradt egyetlen fűzfa törzséből kifaragott tekintélyes méretű barokk stílusjegyeket viselő tabernákulummal oltárt készítettek. /Jelenleg a Boldog Gizella Főegyházmegyei  Gyűjtemény tulajdonában van/ Az iskolában történő misézés az új templom felszenteléséig, 1957. augusztus 15-ig tartott.

A templom hajóját 1950 tavaszán bontották le véglegesen, mikorra a középkori falak kidőléssel fenyegettek. Az épület köveit a falu lakossága összefogásával, felekezeti hovatartozás nélkül csillékkel a bányától kölcsönkapott sín pályán, a mai templom telkére szállították.

A templom bontásakor helyén maradt a torony, a falu jelenlegi jelképe. Itt szóltak a harangok 1984. szeptember 5-ig. Szeptember 13-án lebontották, /döntötték/ az egyébként műemléki besorolású csonka tornyot.

„ A devecseri honvédség drótkötéllel körbefogta és tankkal meghúzatva de. 10 óra 11 perckor omlott össze. Téglából és kőből volt építve. 1804 és 1808 jelzésű téglákat találtunk. Az építés eredeti dátuma ismeretlen. Délután 13 órára már teljesen eltakarították a gépek az anyagot.”  Olvasható, a Varga György tanító által egy fénykép hátoldalára gépelt szöveg.

Az új templom elé utólag épített toronyban 1984. november 25-én szólaltak meg, már elektromos vezérléssel az oda DSC_7037áthelyezett harangok.

Lebontás után a Varga család egy kis virágos kertet létesített a templom helyén. Az egyház ugyanis használatra átadta a részükre. A torony lebontásáig karban is tartották. Ezután a kert helyén a senki által nem használt terület tönkrement, elvadult.

A torony újkori története 2014-ben kezdődött, amikor is az „Ajka 800 éve város” kulturális vetélkedőn, a  Csékúti Baráti Kör koordinálásával a falu lakosai is rész vettek. Az eseményen harmadik helyezést értek el. Az ezzel járó pénzjutalom egy részéből és nagylelkű hívek adományaiból egy részben közös döntés alapján helyrehozták a templom helyének területét, kialakítva, egy majdan erre haladó kerékpárút pihenő helyét. Az elsődleges cél viszont az volt, hogy a rendbe hozott kis tér közepén Varga György helytörténész ötlete alapján kapjon helyet a torony élethű szobra. A Csékúton bányászott bazaltkő alapzatra fehér horvát mészkőből faragott szobrot, Keresztes Tibor szobrászművész restaurátor, Takács Viktória szobrászművész közreműködésével.

A szobor ünnepélyes átadásán ünnepi beszédet mondó Puskás Károly önkormányzati képviselő, saját a toronyhoz fűződő emlékeit is felidézve. Simon János plébános áldása és a torony megszentelése után már nem csak egy buszmegálló elnevezése és a 2009-ben tervezett falucímer emlékeztet a toronyra.

Mostantól emlékezteti a jövő generációit arra, hogy itt valaha, évszázadokkal ezelőtt felszentelt templom szolgálta a falu katolikus híveit.

                                                                                    Varga György

                                                                                    helytörténész

Fotó: Varga György és Keresztes Tibor

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »